Напишете дума/думи за търсене

Искате детето да пробва нови храни? Направете това

Как можем да насърчим малките и любопитни деца да се нахранят сами, седейки на масата с нас? Следващите съвети ще ви помогнат.

Контролирайте очакванията си

Вашето малко дете трябва да яде по една супена лъжица храна от всяка въведена група на едногодишна възраст. За двугодишно дете това означава две супени лъжици пиле, две супени лъжици ориз и две супени лъжици броколи за вечеря. Ако ви се струва, че това не прилича на начина, по който се храни вашето дете, не се притеснявайте! Мъниците рядко се хранят толкова балансирано и често се придържат само към една или две групи храни наведнъж. 

Избирайте подходящия момент

Важно е да се уверите, че детето ви наистина е гладно и е готово да седне на масата, в противен случай храненето ще се превърне в отчаяна битка. Спазвайте определен график за хранене с 2–3-часови интервали, в които да давате на детето си само вода. Ако мъничето ви по цял ден тича наоколо, пиейки мляко, то никога няма да има възможност да огладнее. Мислете за млякото като за храна, а не като напитка, и знайте, че малките деца се нуждаят само от 2–3 порции млечни продукти на ден. И ако ви се струва, че детенцето ви кипи от енергия, дайте му достатъчно време за тичане, скачане, катерене, боричкане и всичко, което може да прави безопасно, за да изразходва силите си преди да седне да се храни.

Насърчете независимия дух

Детето ви жадува за свобода и независимост на тази възраст. Използвайте това в своя полза по време на храненето, като му предложите да си избере продукти за вечеря от магазина или свежи зеленчуци от пазара! Друг вариант е да включите детето си в процеса на вземане на решение. Следващия път, когато е нужно да се преборите с него, му предложете да направи избор между две здравословни храни, например между кисело мляко и пълнозърнеста закуска.

Съчетайте познатото с новото

Старайте се винаги да слагате в чинията на детето си нещо познато и любимо, особено когато в нея има и нова храна. Това работи особено добре, ако детето ви не обича да пробва нови неща. 

Подгответе почвата

Преминете от игра към хранене с помощта на малък ритуал. Нека той да включва миене на ръце и кратка песничка, молитва или каквото подхожда на вашето семейство. Не забравяйте да приберете смартфоните, таблетите и да изключите телевизора! Бъдете модел на подражание, когато сядате на масата с детето си. Изграждането на тези навици изисква време и е дълъг процес, но бъдете сигурни, че си струва.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ