Напишете дума/думи за търсене

Нетактичното напомняне "време ви е за дете"

Около 50 милиона души по целия свят имат проблеми с плодовитостта и се борят да имат бебе.

Да попиташ една двойка кога ще има деца е не само безчувствено, но и невъзпитано. Никога няма да забравя деня, в който исках да съобщя на една от най-добрите си приятелки, че ще се омъжвам. Написах й съобщение, че искам да се видим, защото имам да й казвам нещо важно, което не е за телефон. А тя нетърпеливо ми отвърна: "да не си бременна?". Казах й, че не е това, а в отговор последва "ако не си бременна, значи няма какво чак толкова важно да е".

Ще спестя описанието на емоциите, които изпитах в онзи момент и само ще отбележа, че с приятелството ни бе безвъзвратно приключено. Замислих се "ами ако имах проблем със зачеването", "ами ако пробвахме от година-две без успех и чуя това". Колко точно трябва да си нетактичен да изречеш нещо подобно? Особено когато самата ти си майка на малко дете. Или по-точно - колко трябва да си безсърдечен?

Според последни доклади около 15% от населението на света се бори с безплодие и, за съжаление, бройката на двойките с репродуктивни проблеми само се увеличава. Случаите на спонтанните аборти също. Всъщност изследванията твърдят, че повечето бременности в начален етап в наши дни завършват със злополучни аборти. Това от своя страна оставя родителите съкрушени и обезверени. Да имаш дете никога не е било лесно, но сега е по-трудно от всякога. Стресът и лошата храна са само част от факторите. Дори да сте с най-добри намерения, питайки някого кога ще има бебе, може всъщност да го нараните, защото не знаете неговата история и тайни битки.

Със сигурност безплодието играе основна роля, но има и други фактори, които трябва да се имат предвид - финансовото състояние на двойката, здравината на връзката, здравето, кариерните цели и т.н. Не е необходимо да напомняте на някого, че майчинският часовник тиктака. Жените не се нуждаят от побутване за своя биологичен часовник, нито вие сте открили топлата вода, уточнявайки това. Освен ако не ви доставя садистично удоволствие да посочите нещо, с което превъзхождате отсрещната страна.

А някои хора просто не искат да имат деца. Или искат на по-късен етап. И какво от това? Точно като да имаш бебе, обратното също трябва да се възприема за нещо нормално. Точно както вие имате своите предпочитания, така те имат свое собствено и не е редно да налагате мнението си на никого. Да родите на 25 не е по-правилно от това да родите на 35. Нито обратното. В тази сфера от живота, повярвайте, няма правила. Всичко е, както се казва, Божа работа.

Да попитате някого кога мисли за бебе никога, ама никога не може да бъде адекватен въпрос. Още повече, ако го задавате на жена, която дори няма партньор и изпитва трудности в намирането на подходяща половинка. Никога не знаете през какво преминава човек зад затворената врата на дома си. Избягвайте да задавате въпроси, които биха могли да са причина някой да си ляга със сълзи в очите. Бъдете разбиращи и мили.

Не бъдете жестоки. Не говорете с чувство на превъзходство само защото вие вече сте родител. Не говорете наставнически. Всеки има своята история. И всеки има право на нея, без да ви дължи обяснение за това. Понякога е по-добре просто да се смирите и да кажете: "Благодаря ти, Боже, че ми даде дете. Нека всеки друг, който го иска, получи този подарък от теб". Без повече въпроси, без нетактично ровичкане, без намеци и без "напомняне".

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ