Напишете дума/думи за търсене

Какви изследвания са нужни, ако искам да зачена след 40?

Факт е, че ин витро технологиите се развиват ежедневно, но и техният капацитет не е неограничен.

С напредването на възрастта на жената се изчерпват и способите за постигане и износване на успешна бременност. И не на последно място - късната бременност се смята за рискова както по отношение на здравето на майката, така и за плода. При зачеване след определена възраст се повишават рисковете от увреждане на плода, от генетични заболявания и аборти.

Всичко, казано дотук, няма за цел да ви изплаши, ако планувате бременност, а да ви подготви. Може да се окажете "в очакване" още след месец опити, но може пътят към родителството и да е дълъг.

Първата крачка в извървяването на този път, която по-голямата част от специалистите посочват, е изследване на яйчниковия резерв. Ето какво е добре да знаете:
Овариалният или още яйчниковият резерв представлява резервът от яйцеклетки, който жената има към момента. Смята се, че при преобладаващата част от жените отделянето на яйцеклетки се преустановява около 50-годишна възраст. С навлизането в менопауза яйчниците губят почти изцяло репродуктивната и ендокринната си функции.

Дори при все още функциониращи яйчници с напредването на възрастта качеството на яйцеклетките се влошава, затова специалистите са на мнение, че ако не се постигне спонтанно забременяване за период от 6 месеца, най-добре е да се посети кабинет по репродуктивно здраве.

След определена възраст е важно да се определят качеството и количеството на яйцеклетките. Именно там се прави едно от най-важните заключения – моментното състояние на яйчниковия запас.

За целта се провеждат комбинация от изследвания:

определяне на стойностите на хормона FSH, който има фоликолостимулиращо действие. Смята се, че серумни нива над 12,5 mIU/ml са индикация, че яйчниците трудно отговарят както при естествен, така и при стимулиран цикъл.

определяне на стойностите на хормона Inhibin В. Въпросният хормон се отделя от антралните фоликули в яйчника, т.е. от фоликулите, които са с размери от 50 микрона до 2 мм. Когато серумните му нива са ниски, това е признак за напреднала репродуктивна възраст.

определяне на стойностите на Анти-Мюлеровия хормон (АМН) – серумните нива на този хормон се използват като ориентир за определяне на яйчниковата възраст. При нива на АМН под 1.0 ng/ml се говори за намален яйчников резерв
извършват се още редица ултразвукови тестове, чрез които се установява броят на антралните фоликули и се уточнява средният овариален диаметър.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Важно е да се има предвид, че тези изследвания дават коректна представа за състоянието и функционирането на яйчниците. Цялостното репродуктивно здраве обаче се определя в комбинация с други изследвания.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ