Напишете дума/думи за търсене

Има ли детето ми поведенчески проблеми?

Поведенчески проблеми или така наречената социална дезадаптация има тогава, когато са налице социално неодобряеми форми на поведение.

Тези проблеми се характеризират с повтарящ се и устойчив модел на дисоциално, агресивно, автоагресивно или предизвикателно поведение. Поведенческите проблеми често се съчетават с неблагоприятна психосоциална среда, с проблеми във взаимоотношенията в семейството и извън него, както и с неуспехи по отношение на обучението в училище.

За изявата им определена роля имат неадекватните условия за възпитание и обучение. Това поведение се среща по-често при момчетата. То невинаги може да се отличи от хиперактивността. В много случаи двете състояния се съчетават помежду си. Изолирани действия не са основание за поставяне на тази диагноза. Поведенческите проблеми са генерализирани или ситуативно обусловени.

Диагностични критерии:

разрушителност спрямо предмети и вещи

необичайно чести и тежки изблици на гняв

предизвикателно провокиращо поведение

трайно и силно изразено неподчинение

лъжи, кражби

бягства от училище или дома

агресия

автоагресия

Поведенческо разстройство има тогава, когато проблемът е с продължителност повече от 6 месеца. По-ниски или ситуационно - специфични нива на хиперактивност и невнимание са чести при децата с поведенчески разстройства, както са чести и ниското самочувствие и емоционална лабилност.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Съществуват и други поведенчески проблеми, следствие на неправилна стратегия на обучение и възпитание. Това са енуреза, енкопреза, проблеми при храненето и дефицит на вниманието без хиперактивност. Проблемите в поведението често се съпътстват и с разстройство на социалното функциониране.

Последиците могат да бъдат елективен мутизъм или разстройство на реактивна привързаност. Второто възниква при наказания или изоставяне. Детето изпитва постоянен страх и несигурност. Последиците са агресивност, автоагресивност или обратно - апатичност.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ