Напишете дума/думи за търсене

Защо да предлагате по-често боровинки на детето?

Децата и подрастващите се нуждаят от разнообразно и здравословно хранене, което е необходимо за техния растеж и развитие. Небалансираното ядене в ранна възраст може да е причина за поява на заболявания на по-късен етап от живота им. 

Ето някои задължителни и особено полезни продукти, които да включите в менюто на малчугана.

Мляко

Протеинът и млякото осигуряват горивото на мозъка и тялото. Протеинът помага за израждането на мозъчна тъкан, а калцият поддържа силните кости и зъби на децата.

Нискомаслените видове съдържат здрави бактерии, които повишават имунитета и подпомагат храносмилането. Също така имат два до три пъти повече количество протеини и по-малко захар от обикновеното кисело мляко. Добавете лъжица мед или сироп от агаве за късната закуска.

Боровинки

Това са едни от най-здравословните плодове (пълни с антиоксиданти). Според изследванията боровинките не само предпазват от сърдечни проблеми и диабет, а също така подобряват мозъчната функция и помагат за намаляване на коремната мазнина, свързана със затлъстяването и метаболитния синдром.

Как може да ги вкарате в менюто на детето? Примерно на закуска, като добавка към мюслито и млякото. Боровинките са страхотно допълнение към летни десерти и салати. А защо не и сладолед от мляко, мед и боровинки?

Тофу

Специалистите по здравословно хранене препоръчват тофу да се консумира от младите момичета. То има защитен ефект за гръдната тъкан, която при девойките се развива до зряла възраст. Добавете тофу към супи, салати или плодови сладкиши. Може да го запечете на тиган, за да бъде по-апетитно.

Домати

За някои са плодове, за други зеленчуци. Каквито и да са доматите са наситени с ликопен, вещество, което предпазва от много видове злокачествени заболявания. Използвайте доматите с полезна мазнина, примерно като маслиновата или гроздово олио. По този начин тялото ще усвои по-голямо количество ликопен.

Зеле

Зелето има лек вкус и най-важното е, че повечето деца го харесват. То, както броколите и кейла, подобрява храносмилането. Зелето помага също да се изчистят вредните токсини от организма.

Сьомга

За всички е известно, че това е рибата, богата на Омега 3 мазнини, които помагат на мозъчното развитие. Консумацията на сьомга помага в борбата с депресията и има противовъзпалителни сили. Избирайте дивата сьомга, тя е с високо съдържание на полезни мазнини и по-малко живак.

Какао

Вероятно се сещате за напитката, но какаото на прах съдържа една от най-високите концентрации на флавоноиди - съединение, което подпомага кръвното налягане. Флавоноидите предпазват и кожата от слънцето.

Черен боб

Фасулът е голям източник на протеини, фибри и калций. Колкото по-тъмен е цветът на боба, толкова по-полезен е той.

Канела

Тази подправка подпомага регулирането на кръвната захар. Децата могат да я консумират като добавка в овесени каши, палачинки, кисело мляко или в тестени изделия.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ