Напишете дума/думи за търсене

Преждевременното раждане не е по твоя вина

Днес ще ви разкажем една история. История за преждевременното раждане.

 Тя е споделена от Калиина Бериман, майка, блогър, писател, поет и коорддинатор проекти. След като ражда сина си Джарид в 24 г.с. през 2012г, тя посвещава голяма част от времето си да изгради онлайн общност в подкрепа на родителите на недоносени деца, които се изправят пред ужаса и страха, че бебето им е родено преждевременно, може да не оцелее или да носи сериозни здравословни последствия. Днес Джарид е на 10 години, а тя е една щастлива майка.

Направих всичко както трябва и все пак родих преждевременно в 24 г.с.. Когато семейството и приятелите дойдоха на гости след раждането, видях в очите им необходимостта да рационализират случилото се, да намерят някаква грешка. Предполагам, че липсата на нещо, някой, който да бъде виновен, е трудно да се приеме. Това ни кара да приемем реалността, че не всичко е под наш контрол.

Всичко може да изглежда сякаш върви съвсем наред и въпреки това да родите недоносено бебе. Когато раждането започна в 23 г.с., внимателно анализирах последните шест месеца, като разглеждах всеки дребен детайл. Къде бях сбъркала? Бебето растеше в утробата ми, така че кого друг бих могла да обвиня?

Докато стигнах до болницата, малкият ми Джарид беше заел позиция за раждане. Определено щях да посрещна това бебе скоро. Те казаха, че Джарид ще бъде екстремно недоносено (родено преди 25-а седмица от бременността). Не знаех какво означава това, но бях твърдо решена да взема бебето си вкъщи със себе си, когато напусна болницата. Лекарят ме инструктира да легна настрани, да държа краката си повдигнати и да се отпусна. Изпълних тези задачи съвършено. Едва се движех. И все пак се погрижих да направя каквото ми беше казано. Следвах съветите. Можете да правите всичко правилно по време на бременността си и пак да родите недоносено дете.

Никога през живота си не съм пушила.

Никога не съм употребявала наркотици.

Животът ми не беше изпълнен със стрес.

Хранех се балансирано и съм доста активен човек.

По време на бременността си не съм пила алкохол.

Отказах се от кафето и кофеина.

Не се натоварвах прекалено.

Участвах в курсове за бременни.

Изпълнявах всички указания на лекаря от самото начало.

Приемах пренаталните витамини без пропуск.

Никога не съм пропускала преглед и всеки завършваше с думите "всичко е наред".

Преждевременното раждане може да се случи на всеки.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Мила майки, децата ви, които са родени недоносени, не са родени такива по ваша вина. Не ме разбирайте погрешно. Всяко преждевременно раждане има причина, често нещо базово и неоткриваемо, което кара нашите тела да изхвърлят бебета преди термин. А понякога има и други причини, също извън контрола на майката, като стрес, злополука, болест или живот в бедност. И все пак, повечето майки на недоносени бебета са направили всичко възможно, за да родят здрави деца. Както го прави всяка една жена от зората на човечеството.

Да, можете да направите всичко "както трябва" и пак да родите недоносено бебе. И да, можете да направите всичко "погрешно" и да родите на термин. Никога няма да разберем някои неща за живота. Недоносеността може да се случи на всеки. Дори тези, които правят всичко както трябва.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ