Напишете дума/думи за търсене

Колко време след секцио ще имам кърма?

Световната здравна организация препоръчва цезаровите сечения да са не повече от 10-15% от всички раждания.

Kърменето след секцио има своите предизвикателства, които могат да затруднят майките, имащи желание да хранят бебето си на гърда. Какви са тези предизвикателства? Линда Смит, в книгата си „Влиянието на родилните практики върху кърменето“, цитира едно изследване, според което секциото може да повлияе на кърменето по следните начини:

Значително забавяне на първото кърмене.

Увеличен риск от отделяне на бебето от майката след раждането и увеличен риск от прием на бебето в интензивно отделение.

Забавяне на зрялото мляко (слизане на млякото).

За бебетата:

Променени сукателни модели, намалени неврологични реакции през първите два дни, риск от респираторни проблеми при бебета, родени със секцио без родилен процес, задъхване, ниска кръвна захар, повишен риск от инфекции, при бебета, родени със секцио преди 39 гестационна седмица.

За майките:

По-дълго и болезнено възстановяване, по-ниски нива на окситоцин. Окситоцинът е невротрансмитер и хормон, който се произвежда в хипоталамуса. Оттам се транспортира и секретира от хипофизната жлеза в основата на мозъка. Познат е като „хормон на любовта“, защото е свързан с чувствата и емоциите. Играе роля в репродуктивните функции на жената.

По-ниски нива на пролактин веднага след раждането, увеличен риск от усложнения и инфекции, по-високи нива на безпокойство и стрес, по-висок риск от приемане на притеснителни лекарства.

При планирано секцио без родилен процес – намален брой ендорфини при бебето и по-малко ендорфини (които действат като обезболяващи) в кърмата.

И вероятно като последица от това, изследванията показват, че майки, които са родили секцио:

По-вероятно ще спрат да кърмят през първите две седмици след раждането

По-вероятно вече няма да кърмят два месеца след раждането

Цезаровото сечение само по себе си не е капан за кърмачки и без съмнение понякога е необходимо за здравето на майката и/или бебето.

Но родилните практики, които водят до рекордни нива на цезарово сечение – планирано секцио и отказ от възможността за вагинално раждане след секцио (VBAC) - наистина представляват институционални бариери за успеха на кърмачките.

Добрата новина е, че с точната подкрепа много майки могат да преодолеят тези предизвикателства и да кърмят. Докато сте в болницата, не забравяйте да се допитате до вашия консултант по кърмене, дори и да нямате проблеми. Той ще проследи как върви процесът, ще ви осигури необходимата психологическа подкрепа, ще разсее страховете ви, ще проследи за състоянието на гърдите ви и евентуални усложнения.

Позата за кърмене е в основата на процеса. Много е важно да намерите тази, в която се чувствате максимално добре след секциото. Странично легнало кърмене, поза люлка, са едни от най-добрите. Но разбира се отново може да се доверите на съветите на вашия консултант по кърмене.
Болката след секцио е първият и най-основен проблем за кърмещата майка. Важно е да пазите оперираното място. Също така кърменето в седнала позиция може да бъде истинско предизвикателство за вас. Ето защо е ключово да си осигурите добра подкрепа на гърба, а в скута си да положите няколко меки възглавници, за да предпазите оперираното място от нежелан и болезнен контакт.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ