Напишете дума/думи за търсене

Как да намалим тревожността през 9-те месеца

Бременността създава необичайна тревога във всички жени. И това е породено от хубава причина: новия живот в утробата на майката и как появата му ще промени всичко.

Естествено е да се тревожите за това, което ядете, пиете, мислите, чувствате и правите. Също така е напълно нормално да се притеснявате дали бебето ви е здравословно добре, как този нов човек ще промени живота ви и взаимоотношенията ви, дали наистина сте в състояние да се справите с родителството. Но ако тревожността ви стане всеобхватна и редовно пречи на ежедневието ви, е време да намерите по-добър начин за справяне с нея.

За да започнете от някъде, внимателно споделете страховете си с партньора си. Твърде вероятно е той да има собствените си притеснения, а част от тях да се припокриват с вашите.

Да общувате открито за тревогата си ще ви помогне да се почувствате по-добре. Обърнете се към приятелки или членове на семейството си за подкрепа. Други бъдещи майки, също са източник на подкрепа, тъй като те вероятно изпитват същи и/или сходни притеснения. Ако сте изключително загрижени или имате конкретна причина да сте притеснени за здравето на вашето бебе, споделете това с вашия лекар.

Как можете да се успокоите?

Намалете работата и използвайте това време, за да починете, вдигнете краката си на високо, поспите или прочетете книга.

Възползвайте се от болнични дни или почивка, когато е възможно. Прекарването на ден или дори на следобед в почивка у дома ще ви помогне да преживеете седмицата по-леко.

Опитайте дихателни упражнения, йога или стречинг.

Правете редовно упражнения като плуване или ходене.

Направете всичко възможно, за да ядете здравословна, добре балансирана храна, така че да имате физическата и емоционална енергия, от която се нуждаете.

Лягайте си рано - вашето тяло в момента работи извънредно, за да подхранва растящото бебе и се нуждае от целия сън, който може да получи.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Ограничавайте "претоварването с информация". Четенето за бременност и слушането на истории на приятелките ви е добре, но не се захласвайте по всички страшни неща, които може (но вероятно няма) да се случват по време на вашата бременност. Фокусирайте се вместо това върху това как се чувствате и какво се случва с вас сега.

Ако имате все още необичайно и притискащо чувство на стрес, не се притеснявайте да потърсите помощ от лекар.

Не забравяйте, че търсенето и получаването на помощ по време на бременност ще предпази вас и вашето бебе от ненужни рискове и ще намали шансовете за страдание и депресия след раждането.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ