Напишете дума/думи за търсене

Ценни съвети за първите дни след раждането

Дните след раждането, когато се приберете с бебето у дома, са пълни колкото с вълнение, толкова и с тревога от неизвестното.

Подбрали сме някои съвети, които ще ви бъдат в помощ през това време. Ето какви са те.

Жените, които потърсят специализирана помощ за кърменето, имат по-голям успех. Най-добре е да се поинтересувате от успешни практики още преди раждането.

Използвайте ресурсите на болницата. Поискайте консултация за кърменето от лекар, медицинска сестра, акушерка или специалист.

Подгответе се! Когато бебето заплаче, първият ви инстинкт ще бъде да го накърмите веднага, но първо помислете за себе си – вземете си чаша с вода, минете през тоалетната, седнете удобно, пригответе си възглавници и дори си вземете списания под ръка.

Опитайте с топли компреси, ако усещате, че имате кърма, но не можете да отпушите гърдите си. От топлината кърмата потича по-бързо.

Топлината увеличава млякото, но ако зърната ви са наранени от опита на бебето да суче, по-добре наложете върху тях студени компреси.

Ако поради някаква причина искате да използвате шише, дайте го след кърмене и то след 3-месечна възраст.

Не се вторачвайте в умората. Ясно е, че не може да спите по цяла нощ, ако имате новородено. Изборът е между това да сте уморени и ядосани или само уморени.

Будувайте на смени. Една нощ майката ще става, когато чуе плач, но следващата ще е ред на таткото.

Чували сте, че е най-добре да се научите да спите, когато и бебето спи. Това наистина е хубав съвет не е нужно да се притеснявате, че къщата ви е неподредена или ви чака друга работа. Бебето няма вечно да будува по цяла нощ.

Ако бебето плаче и не може да заспи, не се притеснявайте да го гушкате, люлеете и да го оставите да поспи в скута ви.

Още е рано да се тревожите за лоши навици, тук става въпрос за вашето оцеляване.

Ключът към успокояването на новороденото е да осигурите движение и комфорт, наподобяващи утробата – люлеене, гушкане, нежно притискане до тялото на майката.

Често музиката или определени звуци (например течаща вода) действат успокоително на новороденото. Открийте какво работи при вас.

В корема на мама е топло. Затова затопляйте памперсите и дрешките преди да ги допрете до бебето, когато навън е студено.

Бъдете изобретателни в намирането на триковете, които действат точно при вашето бебче. Можете да опитате да танцувате с него, да го поклащате или да го сложите по корем върху гърдите си, опитайте.

Ако пъпната връв е паднала, легнете с бебето в топла вана – така ще се успокоите заедно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ