Напишете дума/думи за търсене

Знаците, че раждането наближава

Терминът наближава, но как ще разберете кои са предупредителните знаци за скорошно раждане, които можете да проследите?

Дори най-малките промени могат да са индикация за това, че бебето е тръгнало да излиза. Повечето раждания започват постепенно, леко и подготовката трае часове и дори дни. Ето няколко ранни подсказки, че събитието наистина наближава:

Изтичане на водите

Mоментът, в който мехурът с околоплодни води се спука, е сигнал, че трябва да тръгнете веднага към болницата. Това може да стане изведнъж или постепенно, като изтичат малки количества в рамките на няколко дни. Водите могат да изтекат и по всяко време на раждането или да бъдат нарочно спукани в болницата, така че да се помогне стартирането на родилния процес.

Цветът на течността трябва да е като на слама и да има миризма на амоняк. Не е добре, ако водите са зеленикави на цвят, което може да е знак, че бебето страда.

Облекчаване на киселините

С порастването на корема бебето изтласква стомаха ви нагоре. Това засилва киселините към трахеята, което води до т.н. наречените "киселини". За щастие, с наближаване на термина, можете да забележите облекчение. Това се дължи на факта, че бебето слиза надолу към таза, подготвяйки се за излизане.
Освен това може да ви се стори, че дишате по-лесно, тъй като бебето не притиска дробовете ви, лишавайки ги от пълния им капацитет.

Имате болки в кръста

Болките ниско долу в кръста могат да означават, че бебето се върти и намества в позиция, която да му бъде удобна за излизане. Това може да отнеме няколко дни и е болезнено. Възможно е освен това да е началото на вашите контракции - някои жени е вероятно да ги усещат по-скоро в кръста, отколкото в корема. Опитайте се да се облекчите, като вдигнете краката нависоко, помолите партньора да ви направи лек масаж на гърба и кръста и вземете топъл душ.

Падане на тапата

Както вероятно знаете, слузеста тапа запушва шийката на матката, като няколко дни преди раждането тя се отхлабва. Оцветен в кафеникаво, розово или с червени примеси лепкав или във вид на желе секрет може да излезе отведнъж изцяло или постепенно в рамките на няколко дни. Уверете се все пак, че това не е кървене, т.е. не е ярко червено или не е твърде тежко и плътно. Има случаи, в които можете да стоите с паднала тапа със седмици, но е задължително да посетите своя акушер-гинеколог веднага.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Зърната изпускат течност

Не само по време на кърмене зърната протичат. Може да се случи във всеки момент по време на последния триместър. Най-вероятно по- усилено ще се случва през последните седмици преди раждането. Това, което изтича, е коластра - течност, богата на хранителни вещества, която ще изхранва бебето, докато истинската кърма слезе в рамките на няколко дни след раждането.

Диария

Хормоните, които спомагат матката да получава контракции, могат също в някои случаи да предизвикат разтройство в часовете преди раждане. Ако това се случи, увеличете приема на вода и се въздържайте от мляко и сладки напитки, които могат да засилят разстройството. Опитайте да ядете леки еднообразни храни, като например ориз, за да задържите енергийните нива в тялото високи.

Подуване в интимната зона

Бременността проявява тенденция да ви кара да се чувствате подути на различни места по тялото, а това включва и срамните устни на входа на влагалището. Това може и да е смущаващо, но е абсолютно нормално. Предизвикано е от повишеното количество кръв в тялото. Когато бебето слезе надолу към таза, обикновено след 37 г.с., предизиква по-голямо налягане около вагината, което води до усещане за подуване. 

Често ходене до тоалетната

Колкото повече расте плодът в утробата ви, толкова повече притиска пикочния мехур. Логично вие ще усетите необходимост да посещавате по-често тоалетната. Понякога ще ви се иска да се върнете там само 15-20 минути, след като вече сте били. Това неразположение може да се засили още повече особено през последните седмици преди раждане, тъй като бебето се намества в таза.

Каквито и необичайни симптоми да изпитате с навлизане в 9 месец от своята бременност, задължително сигнализирайте за тях веднага на своя АГ. Той ще вземе най-доброто и адекватно решение според ситуацията и ще направи всичко най-добро за вашето и това на бебето ви здраве.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ