Напишете дума/думи за търсене

Започнете подготовката за кърмене още през 9-ия месец

Разранените зърна предизвикват усещане за болка, сърбеж, възможно е да се подуят.

За да продължите да кърмите безпроблемно, трябва всекидневно да се грижите за зърната си още преди раждането. Най-добре е да започнете да ги подготвяте с крем 1 месец преди термина. В следващите редове споделяме няколко съвета, които ще ви помогнат да намалите риска от появата на разранени зърна или ще облекчат вече появилото се неразположение.

Кърма

Кърмата може да ви помогне да излекувате възпалените напукани зърна, също и при тези случаи, при които вече се е появило леко кървене или мехурчета. Тя има антибактериални и лечебни свойства.

Нанесете няколко капки върху засегнатите места и оставете да изсъхне. Тази грижа правете по няколко пъти на ден и особено след кърмене. Дори и да нямате проблеми със зърната, пак може да я прилагате. По този начин ще намалите риска от напукване на кожата.

Овлажняващ крем за зърна

Както за всяка друга част от вашето тяло, така и за зърната има специално разработени овлажняващи кремове. Погрижете се за вашата деликатна кожа още от началото на 9-ия месец, за да подобрите еластичността им.

Продуктите от този тип са изключително подходящи при сухи и чувствителни зърна. Прилагат се лесно, бързо се абсорбират в кожата и не е необходимо да изплаквате преди кърмене. Прилагането след раждането и между кърменията ще ви помогне да поддържате кожата си здрава и еластична.

Отвара от лайка

Лайката е чудесна билка, която има противовъзпалителни и антимикробни свойства и може да облекчи неудобствата свързани с болезнените и разранени зърна. Направете си отвара от нея и оставете да се охлади.
Напоете памучни тампони и ги приложете за няколко минути върху засегнатите места. След премахването им оставете билката да изсъхне върху кожата. Добре е преди кърмене да изплаквате гърдите. Правете тази грижа по 3 пъти на ден или след кърмене.

Гърдите може да се разранят и поради прекомерно изсушаване на кожата. Напуканите и разранени зърна лесно могат да бъдат заразени с бактериална инфекция и да бъдат болезнени дори след коригиране на позицията на бебето. Кожни заболявания - като екзема и псориазис, могат също да са причина за болезнени зърна.

Алергична реакция към сапуни, перилни препарати, медикаменти или кремове също може да предизвикат подобна реакция.
Зърната на гърдите може да придобият временно червен или синкав цвят, след което се връщат към нормалния си вид. Топъл душ може да облекчи състоянието.

Разранените зърна през по-късните месеци може да са свързани с променен модел на засукване във връзка с никненето на зъбките. Това, че гърдите са напукани, не се отразява на бебето. Възможно е дори малко количество кръв да попадне в млякото (при наличие на разраняване), която да се появи в пелената, но това няма да му навреди.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ