Напишете дума/думи за търсене

Как ще се развие бебето през първите 3 месеца?

Вашето новородено бебе има нужда от цялата ви грижа и любов.

През първия месец то често ще похапва, предимно ще спи през първите седмици (по около 18 часа дневно) и присъствието на майката ще бъде ключова за усещането му за безопасност и спокойствие. За да осигурите на детето максимален комфорт, сменяйте пелените му преди заспиване. Избягвайте прегряване или преохлаждане. Слагайте детето по корем от време на време. Тази практика стимулира укрепването на мускулите на гърба и врата, но също така предпазва от колики.

След задължителния преглед на педиатъра у дома, трябва да знаете отговорите на всички ключови въпроси, които вълнуват съзнанието ви. Не се колебайте да задавате и най-простички въпроси. През първия месец бебетата наддават доста - с 600-800 гр. На ръст порастват с около 3 см. За известен период ще гледат размазано, като постепенно ще уловите как започват да забелязват по-ярките предмети към себе си. Първият цвят, който разпознават, е червеният.

2 месеца

Общуването с детето започва да става по-вълнуващо. То вече бодърства по-продължително време. По време на редовния преглед при педиатър ще бъдат измерени основни показатели – тегло, ръст, обиколка на главата и гръдния кош. Ако детето е родено през зимата, педиатърът ще предпише прием на Витамин Д, тъй като през този сезон слънцегреенето е ограничено. Активното развитие на детето продължава – то ще порасне с още няколко сантиметра и ще наддаде с 60-800 грама.

Слухът и зрението му се усъвършенстват. То вече реагира, когато чува гласа на майка си или позната музика. Активно върти главата си, когато търси източника на звънтящ звук. Вторият месец ще зарадва родителите с първите усмивки на тяхната рожба. Обърнете внимание как детето реагира, когато променяте интонацията на своя глас. През този период е обичайно бебето да спи по 4-5 пъи дневно. Бъдете внимателни с черепа му, той все още е мек и поради това е препоръчително да слагате детето да спи ту на лявата страна, ту на дясната, ту по гръб.

3 месеца

Бебето е все по-активно и дори търси вниманието ви по няколко пъти на ден. То все повече се вълнува от заобикалящия го свят и се ентусиазира, когато възрастен човек се доближи до него. На ръст ще порасне с 3 см, а теглото му ще се покачи с около 800 грама. През този месец се активира обонянието.

Това означава, че бебето, освен по гласа, може да разпознае майка си по аромата й. Настъпил е краят на наблюдателния период. Детето вече иска да опознава света и с удоволствие ще бъде в прегръдката ви, за да върти глава към всеки интересен обект. На този етап майката вече почти перфектно знае ”езика на плача“. По неговите вариации може да определи какво тревожи детето – пелените, студено му е, болно, колики и т.н. За да стимулирате развитието му, можете да подберете подходящи за възрастта играчки – въртележка с ярки предмети, музикални играчки и други. Нито за миг не спирайте да общувате с детето – по този начин стимулирате развитието на речниковия му запас и по-скоро ще чуете първите му думи.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ