Напишете дума/думи за търсене

С епидурална упойка или без?

Освен раждането, разтягането на тъканите и органите също причинява болезненост, чиято интензивност се увеличава от напрежение, страх и стрес.

Ендорфините облекчават болката при раждане
Всички родилни фази протичат в тясно взаимодействие с ефектите на различни хормони, които гарантират, че тялото и психиката на майката се фокусират върху родилния процес.
Активират се собствените механизми на тялото, които помагат на раждащата жена да понесе болезнените усещания.

Kонтракциите не идват постоянно, а в ограничени във времето и постепенно намаляващи интервали, така че тялото има време да черпи нова сила между тях. Хормонът окситоцин, от една страна, задейства процеса на раждане, но също така осигурява освобождаването на ендорфини - собствените опиоиди на тялото - които поддържат болезнените усещания поносими и дори може да предизвикат някакъв вид транс или разширяване на съзнанието. Техният ефект също допринася за факта, че много майки трудно могат да си спомнят по-късно болката след появата на бебето.

Болката е ръководство през процеса на раждането. Физиологичната й функция е да изпраща алармени сигнали, да предизвиква подходящи реакции и по този начин да предпазва тялото от нараняване. По време на родилния процес жените имат възможност да намерят свой собствен ритъм на раждане чрез болката, наред с други неща. В случай на нормално раждане, това дава възможност на майката да реагира чрез определени движения, техники за дишане, заемане на обезболяващи позиции при раждане.

Лекарствата блокират ориентиращата функция на болката
В предродилните курсове бременните жени и техните партньори научават как протича родилният процес и по какъв начин могат да облекчат болезнените усещания с помощта на различни техники за дишане и релаксация. По време на раждането има възможност за получаване на обезболяващо лекарство или епидурална анестезия, което гарантира, че болката ще бъде значително намалена.

Статистиката показва, че около една трета от всички жени, които раждат в болница, избират епидурална анестезия. Това обаче означава също, че болката вече не упражнява своите активиращи и ориентиращи функции. Обикновено в родилното можете да си поискате епидурална упойка при разкритие до 5 см, като след това вече няма как да бъде поставена. Има редица спекулации относно вредността й. Някои твърдят, че тя попада в кръвта на плода и я отричат напълно. Други пък са на мнение, че това са небивалици и нямат нищо против анестезията, предложена от съвременната развиваща се медицина.

Целта на епидуралната упойка е да ви помогне да си починете до момента на цялостното разкритие и да имате сила за същинските напъни. Дали ще изберете да се обезболите, или не, не ви прави по-малко смела жена или майка. Важното е да имате възможно най-добри и нестресиращи спомени от този тъй вълнуващ момент в живота ви и да родите едно здраво бебе.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ