Напишете дума/думи за търсене

Гответе заедно с децата си

Готвенето с деца е чудесен начин да прекарате време с тях, да се забавлявате и да ги научите на някои умения.

Прости задачи - като разбъркване на тестото за палачинки или измерване на една чаша вода, без да я излее на пода, ще помогне на детето да развие когнитивните си и двигателни умения, които са особено ценни, докато расте. Ако смятате, че кухнята не е място за деца или че е твърде рисковано, тези ползи от готвенето с най-малките членове на семейството трябва да ви помогнат да промените мнението си.

Защо трябва да започнете да готвите с децата си?

За повишаване на уменията им за преценяване на грамаж/количество

Готвенето с деца е свързано със съотношения, измерване, време и преценка. Ще ще ги насърчи да използват мерителни кани, чаши, супени лъжици и чаени лъжички, за да могат да изпълнят рецептата. Простото събиране и изваждане също може да се упражнява добре в кухнята.

Увеличавате способностите за четене, говор и обогатяване на речника

За да готвите успешно с децата си, вие използвате вербална комуникация, за да предоставяте инструкции, да отговаряте на въпроси и да отправяте предложения, които могат да бъдат ценни за малките деца. Можете също така да ги помолите да опишат какво правят и да ги насърчите да използват правилните термини за всеки прибор, съставка, температура и други аспекти. Докато напредват, можете да ги помолите да познаят каква ще бъде следващата стъпка в готвенето.
Други предимства на готварските дейности с деца е установяване дали имат проблеми с четенето и съответно подобряване на способностите им. Четейки прости инструкции и изпълнявайки ги, те не само ще се научат да четат, но и ще умеят да следват указания.

Готвенето е наука

Има много наука, свързана с измислянето на палачинките или бисквитките, които толкова много обичат. Или пък например защо се използва бакпулвер. Ползите от готвенето и печенето с деца включват повишаване на знанията им в прости научни концепции като разтваряне и топене, набухване и т.н.

За да научите предимствата на готвенето на здравословна храна

Друга полза от готвенето заедно е, че можете да говорите за здравословни храни - като пресен плодов сок, зеленчуци и защо витамините, които те осигуряват, са толкова важни.
Можете също така да обясните на детето защо трябва да избягва да яде пържени, силно рафинирани напитки и такива с високо съдържание на захар. Нещо повече, то ще научи предимствата на готвенето на ястия у дома, вместо хапването навън.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

За повишаване на самочувствието и увереността

Никога не знаете дали детето ви има дарба в готвенето, докато не го накарате да опита. Научаването на готвене и установяването, че е добро в това, може да му даде дълбоко чувство на гордост и увереност. То ще почувства лично постижение, което е добре за детското му самочувствие.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ