Напишете дума/думи за търсене

Кои спортове са забранени през бременността?

Трябва да внимавате с всяка дейност, която ви излага на риск от загуба на равновесие. Вашият център на тежестта се променя с нарастването на корема, така че е по-вероятно да загубите равновесие с напредването на гестационните седмици.

Това означава, че е най-добре да спрете спортове като карането на водни ски, конна езда, сноуборд, гимнастика, ски спускане, скално катерене, кънки, сърф по време на бременността. Тези спортове крият и риск от падане по корем, което може да нарани растящото ви бебе.

Отново, поради риска от падане и отлепяне на плацентата, спортове - като тенис и планинско колоездене, е най-добре да бъдат избягвани по време на бременност. По същата причина много здравни специалисти съветват да избягвате и карането на велосипед по пътя след втория триместър. Колоезденето на велоергометър е по-безопасен вариант.

Въпреки това, ако колоезденето е вашият обичаен вид транспорт, можете да изберете да продължите. Просто се уверете, че умеете да запазите равновесие и сте в състояние да се завъртите достатъчно, за да виждате във всички посоки на кръстовищата. Трябва да избягвате контактни спортове като волейбол, бокс, кикбокс и джудо. Те могат да доведат до удар в корема.

Гмуркането не е безопасно по време на бременност, тъй като може да получите декомпресионна болест. Освен това увеличава риска от спонтанен аборт и от раждане на бебе с вродени дефекти. Височинните спортове, като летене с балон с горещ въздух и алпинизъм на височини от 2500 метра или повече, също трябва да се избягват. Промяната в нивата на кислород излага вас и вашето бебе на риск от височинна болест. Водните пързалки и повечето атракции в увеселителния парк също са извън вашия списък. Те често включват силно приземяване или внезапно ускоряване или забавяне, което може да навреди на вашето бебе.

Упражненията с умерена интензивност, при които сърцето ви бие по-бързо, но все още можете да говорите, не трябва да повишава телесната ви температура. За да намалите риска от прегряване, пийте много вода и не спортувайте при много горещо или влажно време.

Плуването или провеждането на клас по водна аеробика в нормален отопляем басейн също не е натоварващо при други обстоятелства, но когато сте бременна, е най-добре да избягвате много гореща вода и гореща среда като цяло. За да сте в безопасност, пропуснете горещите вани, парни бани и сауни. Винаги слушайте тялото си, когато тренирате, и намалете темпото или спрете, ако се чувствате уморени.

След 16 седмици избягвайте упражнения, които включват легнало положение по гръб, като например коремни преси. Тежестта на утробата ви може да притисне голям кръвоносен съд (куха вена), което да ви накара да се почувствате замаяни или да ви прималее.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ако никога преди не сте тренирали, не се захващайте внезапно с изморителни упражнения точно сега. Вместо това започнете постепенно и бавно и се опитайте да включите упражненията в ежедневието си. Говорете с вашия личен лекар или акушерка, ако спортувате за първи път по време на бременност.

Не забравяйте, че повечето йога упражнения са безопасни по време на бременност и са полезни за вас. Има класове, предназначени специално за бременни. Намерете занимание, което ви харесва и разтоварва в този толкова специален момент от вашия живот. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ