Напишете дума/думи за търсене

Как да храня детето на 1 годинка?

12 месеца е идеална възраст, на която да запишете детето си на детска кухня.

Имайте предвид, че тя e млечна, т.e. менюто съдържа белтък и краве мляко. Някои кухни предлагат допълнително безмлечно меню, но ако във вашата такова липсва, предварително преминете през процеса на захранване с тези продукти. Следете с повишено внимание за алергични реакции. Ако детето ви е било на адаптирано мляко обаче, проблеми с прясното краве или козе мляко по-скоро няма да имате.

Закуска

На 1 годинка бебето има нужда от 1 закуска. Това означава, че вече няма нито ранна, нито междинна закуска пред обяда. Разбира се, ако детето е гладно преди обяд или се буди рано, не трябва да го държите гладно. За тези междинни хранения е добре да се придържате или към малко количество кърма, или към свеж плод, бисквитка или каквото и да е било в малък грамаж.

Идеята е да установите режим, към който да се стремите и бебето да закусва и обядва по горе-долу едно и също време и в нормални количества – до 250 грама. За закуска можете да предлагате варианти с макаронени изделия, елда с плодове или други зърнени продукти, попара, препечени сандвичи, мляко с намачкан банан или/бисквити.

Обяд

Педиатрите съветват да заложите на богат обяд и по-лека вечеря. Затова на тази възраст са позволени всякакви комбинации с месо и зеленчуци. Имайте предвид, че спокойно вече можете да давате на бебето и от своя обяд, стига той да е в подходяща консистенция или раздробен на парченца. Допустимо е и да преминете към други видове месо - като телешко и агнешко, както и да разнообразите с различен тип риба.

Ако ще предлагате десерт в допълнение към обяда, придържайте се към леки варианти в намалено количество, за да е спокойно коремчето преди сън.

Следобедна закуска

Някои деца толкова много обичат зърнените каши, че продължават да си ги похапват и след първата годинка. Няма проблем да ги предлагате и за следобедна закуска. Те са достатъчно хранителни и засищащи, за да държат нахранени бебетата на 12 месеца до вечеря.

Ако държите да разнообразите менюто, може да преминете към варианти с макарони, филия със зеленчук и млечен продукт като сирене или кашкавал, закуски от тесто, плодове и други.

Вечеря

Без значение дали детето пие мляко преди сън, или не, вечерята е редно да е по-лека. Всякакви супи (без варива, които са по-подходящи за обяд) са идеални за хранене преди сън. Можете да заложите на печени зеленчуци, както и на рецепти с крехко месо.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ