Напишете дума/думи за търсене

Кога ще отмине сутрешното гадене през бременността?

До 80 % от бременните жени изпитват гадене и повръщане в първия триместър.

Сутрешното гадене варира от жена до жена, както и всяка бременностт е много индивидуална и специфична дори и при следваща при една и съща дама. Въпреки това повечето жени започват да се чувстват зле, да им се гади, да им е уморено средата на първия триместър от бременността и по-точно между 6 г.с. и 8 г.с. Почти няма случаи една бременна да се оплаче от сутрешно неразположение преди шеста седмица и като цяло няма да продължи след 14 гестационна седмица от бременността. Много от същите стратегии, които използвате за стандартното сутрешно гадене, също могат да помогнат при гаденето в късна бременност. Сутрешната болест не е нито добър, нито лош „симптом“ и няма никакво значение колко здравословна е бременността. Все пак тежката загуба на тегло в резултат на гаденето може да бъде опасна за развиващия се плод и трябва да се лекува или у дома, или в болнична обстановка.

Повечето бременни жени започват да се чувстват много по-добре до към 16-а гестационна седмица. Само малък брой – около 10 % от бъдещите майки, изпитват гадене и позиви за повръщане през цялата бременност. Ако сутрешното ви неразположение не спира, уведомете вашия лекар. Има определени лекарства, които могат да ви помогнат да се почувствате значително по-добре като например бонбони от джинджифил или добавки с Витамин В6. Ако сутрешното гадене спре рязко през първия триместър се консултирайте с Вашия лекар. Но имайте предвид: Въпреки че гаденето ви отшумява, това не означава непременно, че нещо не е наред с вашата бременност. За някои жени гаденето е симптом, който изпитват всеки ден, за други гаденето е с периоди на прекъсване и обостряне.

Няма как да знаете какво ви очаква по отношение на гаденето през вашата бременност – това не може да се предвиди. Ако обаче сте добре информирани, това би ви донесло достатъчно спокойствие и самочувствие и би ви помогнало да се справите с неприятната проява без стрес и тревога. З а всичко, което ви смущава, е препоръчително, да говорите с гинеколога си своевременно.

Как да се справите с гаденето по-лесно?

1. Яжте по-малко на по-чести порции

Избягването на хранене може да влоши гаденето. За да избегнете чувството за глад, опитайте се да хапвате по-малко и по-чести вместо трите големи хранения всеки ден. За да намалите гаденето сутрин, опитайте се да поставите няколко обикновени бисквити, сухари или зърнени храни до леглото си, така че да можете да хапнете малко количество веднага след като се събудите.

2. Успокоявайте стомаха си с джинджифил

Изследванията показват, че джинджифилът може да помогне за успокояването на разстроен стомах. Опитайте джинджифилов чай или джинджифилови дъвки, направени с истински джинджифил. Приемът на капсули, съдържащи 250 mg джинджифил по четири пъти на ден може да помогне значително.

3. Пропуснете определени храни

Опитайте се стоите на страна от мазни, много сладки, пикантни и газообразуващи храни. Жените са докладвали, че високо протеиновите, въглехидратните, солените храни, тези с ниско съдържание на мазнини, както и сухата храна – т.е. ядки, бисквити и зърнени храни, е по-малко вероятно да причинят гадене.

4. Избягвайте силни миризми

Едно от най-добрите неща, което можете да направите, е да избягвате силни миризми. Стойте далеч от цигарения дим, парфюмите и всичко друго, което изглежда ви засяга. Когато става въпрос за готвене, вижте дали някой друг може да ви отмени с приготвянето на храната. Ако готвите, отворете прозорците, за да сведете до минимум миризмите за готвене.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

5. Опитайте ароматерапия

Миризмите на мента, лимон или портокал може да помогнат за облекчаване на гаденето. Опитайте да поставите под носа си памучен тампон или тъкан, напоена с ароматизирано масло.

6. Приемайте подходящите пренатални витамини

Желязото, съдържащо се в много витамини за бременни, може да влоши гаденето. Опитайте да взимате пренаталните си витамини преди лягане, вместо сутрин на празен стомах. Ако това не помогне, говорете с вашия гинеколог за опитате пренатални витамин без желязо – вижте Видове витамини за бременни.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ