Напишете дума/думи за търсене

10 причини за вагинална сухота по време на секс

Според гинеколозите проблемите с вагиналното овлажняване са по-често срещани, отколкото жените си мислят.

Използвайте качествени лубриканти – те помагат за по-доброто изживяване по време на секс. Ето 10 причини за липса на овлажняване при полов акт:

1. Генетика

Всяка жена се овлажнява по различен начин по време на секс и това е строго индивидуално. Има жени, които се овлажняват значително по-малко, както и такива, които се овлажняват средно много и такива, които доста.

2. Липса на предварителна игра

Понякога просто не е достатъчно да започнете да правите секс. Може партньорът да се чувства готов, но голяма част от жените обикновено имат нужда от предварителна игра, за да се възбудят достатъчно.

3. Възможно е наличие на инфекция

Ако обичайно нямате проблеми с овлажняването, но в последно време не се получава, е възможно причината да е наличие на някаква вагинална инфекция или гъбички. Често при гъбички се появява сухота, както и сърбежи. Най-добре се консултирайте с лекар, ако случаят е такъв.

4. Кърмите

Промяната в нивото на хормоните през бременността и след раждането, е възможна причина за вагинална сухота. При кърменето хормонът пролактин стимулира млечните жлези, но потиска нивата на хормона естроген – тогава може да се появи и вагинална сухота. Имайте предвид, че по време на кърмене няма опасност от използването на лубриканти, така че давайте.

5. Минавате през перименопауза или менопауза

Ако вашият цикъл намалее, яйчниците произвеждат по-малко естроген и вагиналната тъкан става по-тънка и суха.

6. Вземате противозачатъчни

Естрогенът е хормон, който води до повече овлажняване, така че е възможно, ако вземате контрацептиви да имате по-малко овлажняване. Използвайте лубрикант или говорете с вашия гинеколог - той може да ви предложи хапчета, които действат по друг начин.

7. Вземате антихистаминови лекарства

Ако се борите с алергии или други дихателни проблеми, е възможно да сте запознати със страничните ефекти на антихистамините. Освен изсушаване на синусите, тези лекарства могат да доведат и до вагинална сухота и намалено овлажняване при полов акт.

8. Лекувате акне с лекарства с активна съставка изотретиноин

Ако лекарството против акне, което вземате, намалява себума, които се образува по кожата и свива мастните жлези, е възможно също така да предизвика сухота и на кожата, очите, носа, а и съответно във вагината.

9. Ако сте на антидепресанти или антипсихотици

Точно както депресията може да убие всякакво сексуално желание, така и антидепресантите могат да намалят либидото, а съответно и да предизвикат вагинална сухота.

Антипсихопатиците, предписвани при шизофрения, например, са известни с редицата си странични ефекти, включително сексуална дисфункция. Някои от тях също работят чрез механизма, споменат при кърменето, като увеличават пролактина и намаляват нивата на естрогена.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

10. Проблеми със щитовидната жлеза или имунната система

Някои състояния, като например нарушенията във функционирането на щитовидната жлеза, както и синдром на Сьогрен, често се свързват със сухота в очите и устата, а съответно и на вагината.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ