Напишете дума/думи за търсене

Четенето трябва да носи удоволствие на малчугана

Да се провокира интересът на децата е все по-трудно в днешния свят, пълен с технологии и дигитални устройства.

Четенето трябва да носи удоволствие и да е забавен процес както за детето, така и за вас. То е една от най-важните дейности в живота му. Чрез книгите се концентрира по-лесно, развива мисълта, креативността и въображението си.

Не едно и две проучвания показват, че хората, които обичат да четат, са по-успешни и постигат по-високи резултати. Възпитаването на навик за четене и обич към книгите у детето ви ще бъде подарък за цял живот.

1. Нека четенето бъде удоволствие

Четенето трябва да е приятно, а не поредното досадно задължение, което детето ви трябва да изпълни. За него книгата трябва да е вълнуваща, изпълнена с нови светове и приключения.

Изборът на книга за вашия малчуган трябва да се превърне в забавен ритуал. Разпитайте го от какво се интересува в момента, кои са му любимите игри и герои. Така лесно ще можете да разберете какво го вълнува и да изберете книга, която ще му е интересна. Ако то обича роботи или принцеси, просто следващият път му вземете книга, в която са включени такъв тип персонажи.

Можете да отидете заедно в библиотека или книжарница и да изберете следващото му четиво. Дайте му избор. Нека то само да посочи следващата книга. 

Възможно е то да си е избрало книга с много сложен или прост сюжет, с много картинки или само с текст. Важно е да не бързате да му давате съвети или пък да му се карате, а да го оставите само да реши. Така го учите на още важни качества като самостоятелност и личен избор. Дори и да не успее да прочете цялата книга, не го карайте насила да я продължи, защото по този начин има вероятност да намрази книгите. По-важно е то само да открие какво му харесва и какво не.

2. Правете подаръци, свързани с книгите

Следващият път, когато мислите да направите подарък на детето си, му поднесете интересна книжка или подарък, свързан с книгите. В момента има толкова интересни и интерактивни предмети, свързани с книгите - като читателски дневници, книгоразделители, живи и 3D книги, музикални книги, играчки с герои от книги и много други. С тези подаръци ще развиете интереса на детето към книгите и ще го накарате да иска още повече да чете, и да разбере историята на героя, чиято играчка сте му купили.

Може дори и да използвате книгите като възнаграждение за неговите постижения. За децата най-мотивиращо е одобрението на родителите и когато им подарявате книги, те ще възприемат четенето като нещо лесно и приятно чрез което ги възнаграждават, а не като досадно и скучно задължение.

3. Изживявайте книгите

Децата трябва да разглеждат книгите като източник на забавление и уникално приключение. След като откриете кои са любимите му моменти от книгата, може да пробвате да ги пресъздадете. Ако любимата част на детето ви е, например, когато рицарят побеждава злото и спасява принцесата, то тогава пресъздайте този момент с детето си. Може да поканите и негови приятели да се включат и да се забавляват с вас.

Ако искате да опитате нещо ново и вкусно, може да пробвате да пресъздадете някои от вкусотиите, които сте срещали в книгите като например медена питка и много други сладки и солени изкушения, заради които сте се облизвали докато сте чели. В интернет има много рецепти от които може да си изберете и да пробвате да направите с вашият малчуган.

Друг интересен начин за задълбочаване на интереса на детето са пътешествията. Ако наскоро с вашето дете сте завършили книга, свързана с планетите или вселената, то може да отидете заедно на планетариум и да откриете, и научите още много интересни факти. Ако ли пък сте завършили някоя книга с рицари, дворци и принцеси, то можете да посетите замък или музей. Добър метод са още рисуването на сцени, доизмислянето на истории, посещаването на театър и много други.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

4. Четете заедно

За децата е успокояващо да прекарват време с вас. Като родители, вие трябва да се стремите да прекарвате повече време с тях. Може да превърнете четенето в приятен и интересен общ ритуал. Изберете си увлекателна книга и я прочетете с детето си. Това може да бъде детски роман, приказки или енциклопедии. Няма значение какво точно ще е четивото, щом то се харесва на вашето дете.

Важно е да не бързате да претупате работата и да прочетете набързо цялата книга. Детето ви много бързо ще се усети, че на вас ви е скучно и отегчително, и ще започне и то да намира четенето за безинтересно. А то трябва да е забавление и за вас, за да може и детето ви да го възприеме като такова.

5. Четете ясно и увлекателно.

Четете изразително и с ясна интонация. Ако го правите монотонно, детето бързо ще загуби интерес към книгата и ще спре да ви слуша. Важно е да му четете бавно и ясно, за да може да ви разбере. Хубаво е също така да включите мимики и жестове, за да е по-интересно. 

6. Направете семейно четене

Четенето е "работа" и на двамата родители. Детето се нуждае от вниманието както на майката, така и на бащата. Вместо да четете с партньора си поотделно на малчугана, направете семейно четене. Така то ще се чувства по-щастливо, заобиколено от мама и татко.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ