Напишете дума/думи за търсене

Емоционалното регулиране влияе на физическото и психическо здраве на детето

Важно е децата да придобиват академични, социални и други умения, докато растат, но развиването на техните способности за емоционално регулиране трябва да бъде също толкова голям приоритет.

Емоционалното регулиране влияе на физическото здраве и психическото благополучие на детето. То може също да повлияе на уменията за решаване на проблеми, взаимоотношенията с другите и цялостния успех в живота. Като се научават как да управляват по-добре емоциите си в ранна възраст, децата е по-вероятно да имат по-добро психично здраве, силна система за подкрепа и по-голямо самочувствие. Емоционалното регулиране може също да им помогне да управляват по-добре стреса и тревожността, да поставят подходящи граници с другите, да се справят по-ефективно с предизвикателни ситуации и да развият емпатия към другите.

Едно от най-важните умения е способността да назовават и идентифицират своите емоции. Емоциите са мощни и когато се опитваме да разберем и обозначим чувствата, които изпитваме, може да е трудно да ги управляваме ефективно. Способността да назовават емоциите помага на децата да разберат състоянието, в което се намират.

Как да насърчим детето да умее да регулира емоциите си?

Един забавен и ефективен начин да помогнете на децата да назоват емоциите си е да ги накарате да нарисуват картина или да създадат колаж от различните чувства, които изпитват. Можете да предоставите подкани като: „Как изглежда, когато се ядосваш?“ или „Какво е чувството, когато си щастлив?“. Насърчете малчуганите да бъдат възможно най-креативни и да използват всякакви материали, които им харесват.

Друг начин е да ги накарате да пишат как се чувстват. Това може да се направи в дневник, на лист хартия или дори на дъска. Можете да започнете, като попитате децата си как се чувстват днес. След това нека опишат своите мисли и чувства.

Насърчете ги да бъдат възможно най-честни и открити и им обяснете, че няма правилни или грешни отговори. Това упражнение е чудесен начин за подобряване на комуникационните умения, развиване на емпатия към другите и изграждане на самочувствието.

Как да моделирате емоционалната регулация?

Както се казва: „Действията говорят по-силно от думите“. Един от най-добрите начини да научите децата как да назовават чувствата си е сами да дадете пример със собствените си емоции.

Ако се чувствате разочаровани, ядосани или тъжни, отделете малко време, за да споделите емоциите си, да обсъдите какво ви кара да се чувствате по този начин. Това ще помогне на малчуганите да се научат как да идентифицират, обработват и етикетират своите емоции по здравословен начин, както и да разберат, че е естествено да имат различни душевни преживявания и чрез малко самоконтрол емоциите могат да бъдат обработени и изразени по правилен начин.

Научете малчуганите да преценяват какъв тип емоционални реакции са подходящи за различни ситуации. Един от начините да помогнете за това е като използвате светофарна система:

Емоции с червена светлина - Това са големите емоции, които ни спират на пътя и ни затрудняват да мислим или функционираме нормално. Те включват неща като гняв, страх, тревожност и тъга.

Емоции с жълта светлина - Това са емоции, които са по-управляеми. Те не пречат на способността ни да мислим или функционираме нормално. Те включват неща като разочарование, раздразнение и безпокойство.

Емоции със зелена светлина - Това са положителни емоции, които ни карат да се чувстваме добре. Те ни помагат да мислим по-ясно. Те включват неща като щастие, любов и гордост.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Помогнете на децата да разберат, че е добре да изпитват всички емоции, но е важно да знаят как да ги управляват по подходящ начин. Чувствата никога не трябва да се игнорират или потискат, но също така не трябва да им се позволява да превземат живота ни.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ