Напишете дума/думи за търсене

10 начина да направим книгите интересни за детето

Всички родители искат децата им да четат повече и да прекарват по-малко време пред екрана.

Единствените хора, от които зависи децата да развият любовта си към четенето, са мама и татко. Ето няколко изпитани начина как да направим от децата отдадени читатели.

Осигурете регулярно време за четене с децата всеки ден

Изследванията сочат, че редовното четене на глас на децата оказва положителен ефект върху разбирането, развиването на речника и декодирането на смисъла на думите. Без значение дали децата ви са в предучилищна възраст, или са в първите академични години, четенето на глас с мама и татко има благотворен ефект върху интереса и най-вече към самостоятелното четене.

Да обградим децата с материал за четене

Децата, които са обградени с материали за четене вкъщи, имат по-високи постижения в училище. Можете да накарате малчуганите да четат, като им предоставите много възможности да го правят – например чрез различни красиви книжки, поставени на всякакви места у дома. Подредете ги така, че да ги достига лесно. Оставете навсякъде – в банята, във вашата библиотека, както и близо до телевизора.

Време за четене за цялото семейство

Осигурете между 15 и 30 минути на ден, в които всеки от семейството да чете самостоятелно. Да ви вижда да четете е важно за малчугана и за играждането на полезен навик. Дори и 15 минути на ден са напълно достатъчни, за да подобри честотата и уменията си за четене, а и представлява възможност в бъдеще това време да се увеличава, тъй като с това нараства и любопитството му към книгите.

Създайте различни занимания, свързани с четене

Накарайте детето да чете различни неща – менюта, знаци по пътя, инструкции за различни игри и дори устройства, прогнозата за времето, програмата на телевизиите и различна полезна ежедневна информация. И осигурете винаги по нещо, което би му било интересно да чете в свободното време – докато чакат да се приготвите за път или да приключите с ангажиментите си, за да излезете на разходка.

Създайте традиция за посещения на библиотеката

Примамвайте детето да чете, като го водите в местната библиотека, където да разглежда различни издания и да вижда колко голям и цветен е светът на книгите. 

Бъдете наясно с напредъка на детето

Разберете какви са уменията за четене, които детето ви трябва да има на своята възраст. Проследявайте напредъка му с четенето и му показвайте какви нови умения придобива, докато чете. То ще се почувства дори още по-мотивирано, когато види само своите успехи.

Следете за трудности с четенето

Учителите невинаги откриват проблемите, които имат някои деца, докато не станат сериозни или очевидни. Наблюдавайте дали могат да изговарят добре думите, дали използват контекста, за да разбират смисъла на думите и ясно осъзнават какво четат.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Намерете адекватна помощ при наличнието на проблеми

Проблемите с четенето не изчезват от само себе си с времето. Колкото по-рано потърсите помощ, толкова повече комфорт и подкрепа ще му дадете и ще му спестите притеснението от неуспехите. Важното е да му помогнете преди проблемът да се изостри и доведе ди други последици в самооценката, увереността и самочувствието.

Използвайте различни видове помощ при проблеми с четенето

За да помогнете на детето си да преодолее проблемите с четенето, използвайте различни средства – учебници, аудио книги и всички материали, които могат да се намерят по книжарниците. Игрите са много добър избор, защото позволяват на децата да се забавляват, докато подобряват уменията си за четене.

Показвайте ентусиазъм към четенето

Реакцията ви има голямо значение за интереса към книгите и желанието на мъниците да четат. Затова оценявайте усилията им, новите умения, новите истории, които научават и ги хвалете за всяко ново знание.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ