Напишете дума/думи за търсене

Как да владея нервите си като родител?

СНИМКИ: iStock

Като родител вероятно балансирате между много различни задължения, включително работа, време със семейството, домакински задължения, дейностите на децата и социални дейности.

Когато човек е зает и уморен, лесно губи търпение и се ядосва, ако децата не слушат или нещата не вървят по план. Понякога може да се ядосате или разочаровате от партньора си, ако имате такъв, когато имате разногласия относно родителството, дисциплината и кой каква домакинска работа да върши. Тези разногласия може да стигнат дори до конфликт, особено ако не усещате зачитане и подкрепа.

Понякога гневът или разочарованието на детето може да ви накарат да се ядосате. Например, ако детето ви е ядосано и говори грубо с вас или не прави това, което му кажете, може да почувствате, че и вие започвате да се ядосвате. Може да установите, че в момента му отвръщате, а по късно да съжалявате за това.

Има и други фактори, които ви правят по-склонен/на да изпитате разочарование – като болест, стрес на работното място, финансови затруднения, липса на сън и недостатъчно време за себе си. На моменти може да се почувствате като притиснат/а до стената.

За някои хора родителството може да отключи неразрешени проблеми, свързани с гнева или други трудни емоции от собственото им детство. Ако сте преживели травма, злоупотреба или пренебрегване като дете, тогава е по-вероятно да реагирате пресилено в някои ситуации или да имате проблеми със самоконтрола, когато сте ядосан/а.

Разпознаване на признаците на гняв

Може да ви струва, че сякаш внезапно „побеснявате” без предупреждение, но тялото ви всъщност ви дава ранни сигнали за гнева. Когато сте в състояние да разпознаете тези признаци, можете да предприемете нещо, за да попречите на гнева да излезе извън контрол.

Ранните признаци на гняв включват:

по-бързо сърцебиене

неспокоен стомах

възбуда – тоест чувство на напрежение или раздразнителност

учестено дишане

напрегнати рамене

стисната челюст и ръце

изпотяване

Негативни мисли

Много често имате негативни мисли, когато се ядосате, но те могат да засилят гнева ви. Например, може да сте имали тежък ден в работата и да се чувствате стресиран/а. Когато вземете децата от училище, те започват да се карат, което ви напряга и стресира. След като се приберете, децата може да откажат да приберат чантите си и да извадят от тях ненужните вещи (например кутии за храна). Това не само ви напряга, но ви и ядосва.

Ето някои негативни мисли, които може да имате в подобна ситуация:

„Никой никога не ми помага – трябва да правя всичко сам/а.“

„Вие, деца, сте толкова палави.“

„Ако се държеше по-добре, нямаше да съм толкова ядосан/а.“

„Защо искаш да ме разстроиш?“

Ако забележите мисли като тези, това е знак, че трябва да спрете и да направите нещо, за да се успокоите, преди да загубите самообладание и да се ядосате.

Някои прости идеи за управление на гнева

Стъпка 1: Да осъзнаете кога се ядосвате

Първата стъпка към овладяване на гнева е да забележите ранните признаци. Наистина е важно да знаете и да кажете, че сте ядосан/а, дори и само заради самия/самата вас. Например „Това ме ядосва” или „Усещам как се ядосвам”.

Стъпка 2: Опитайте се да се успокоите

След като забележите ранни признаци на гняв, има няколко неща, които можете да направите, за да започнете да се успокоявате.

Например:

Поемете дълбоко дъх и издишайте. Опитайте се да забавите дишането си.

Направете нещо, което ви успокоява, като например да си пусне музика, да разгледате списание или просто да гледате през прозореца.

Излезте навън да потичате или да се разходите.

Вземете си топъл душ.

Отидете на тихо място за няколко минути.

Признаците, че се успокоявате, включват забавяне на сърдечната честота и отпускане на мускулите.

Стъпка 3: Помислете за ситуацията

Ако смятате, че сте се успокоили, добре е да се върнете и да помислите за ситуацията и това, което току-що се е случило. Това може да ви помогне да се извлечете поука от опита си и да се справите по-добре с подобни ситуации в бъдеще. Запитайте се:

„Колко е важно това? Защо се разстроих толкова заради него?

„Как искам да разреша тази ситуация?”

„Трябва ли да направя нещо по въпроса или мога просто да го оставя?”

Чудесна идея е да кажете на децата или на партньора си как се чувствате и какво правите по въпроса. Това им показва по-добър начин как и те да управляват гнева си. Например „Ядосвам се. Трябва да изляза за малко навън, за да се успокоя, преди да поговорим за това“.

Давайте добър пример на децата си

Когато се извинявате, че сте се ядосали, това изпраща съобщение, че гневът е нещо лошо. Но всъщност не е проблем да се ядосате – неподходящо е да се крещи.

Така че е по-добре да се извините за викането, или че сте си изпуснали нервите. Това показва на децата ви, че е нормално понякога да се ядосвате. Важното е да се намерят здравословни начини за справяне с гнева.

Какво да правите, когато не управлявате добре гнева:

Винаги има моменти, когато не можете да овладеете гнева си и крещите или казвате неща, за които съжалявате. Това е нормално.

Когато това се случи, може да отделите малко време, за да помислите какво да кажете на децата си или на партньора си.

Ето някои идеи:

„Извинявай/те, че си изпуснах нервите. Следващия път ще изляза по-рано, за да се успокоя.“

„Извинявай/те, че се разкрещях. Може ли да поговорим за това, което току-що се случи?"

„Извинявай/те. Не трябваше да казвам това, въпреки че бях ядосан/а. Трябваше да изляза и да се успокоя, преди да започнем да говорим за това.“

Емоциите се натрупват, когато сте уморен/а и стресиран/а. Когато се грижите за себе си, това може да ви помогне да сте по-спокоен/а и по-добре да решавате проблеми както с децата, така и с партньора, семейството и приятелите си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ