Напишете дума/думи за търсене

Англия с нов пробив в инвитрото – създаде бебета с ДНК от трима души

За бебета с трима родители се говори отдавна.
Снимка: Пиксабей

Процедурата използва тъкан от яйцеклетките на здрави женски донори, за да избегне тежки наследствени заболявания

След като през 1978 г. Англия се записа в историята с раждането на първото бебе, заченато в епруветка, сега тя прави нова решаваща крачка в репродуктивната медицина. Британският в. “Гардиан” разкри, че на бял свят в страната са се появили няколко деца, които носят ДНК не само от своите родители, но и от трети човек, за да бъдат спасени от предаването на тежки наследствени заболявания, често водещи до ранна смърт.

За така наречените бебета с трима родители се говори отдавна. Даже британският парламент прие специално законодателство по въпроса през 2015 г. и клиника в Нюкасъл бе определена за национален център за извършване на тези сложни инвитро процедури. През 2018 година бяха одобрени и първите двойки, на които да бъдат приложени, но оттогава не бе съобщавано нищо по въпроса.

Позовавайки се на закона за обществена информация, вестникът е изискал данни за случващото се в центъра в Нюкасъл, от които става ясно, че до края на миналия месец има заченати и успешно родени “по-малко от пет деца” чрез този нов революционен метод, за който се смята, че може да пресече предаването на генетични заболявания като увреждания на мозъка, сърцето и мускулите. Става въпрос за модифицирана версия на инвитро техника, при която освен яйцеклетка от майката и сперма от бащата се използва и тъкан от яйцеклетките на жена донор, за да се преодолеят митохондриални мутации. Получената яйцеклетка има пълен набор от хромозоми и от двамата родители, но носи здравите митохондрии на донора

вместо дефектните на майката

След това се имплантира в нейната утроба и тя износва бебето си. По този начин то притежава голяма част от гените на родителите, има техните черти, цвят на очи и коса и едва 0,1% от тези на жената донор.

Митохондриалните заболявания са нелечими и могат да доведат до смърт дори веднага след раждането. Във Великобритания съществуват семейства, които са се сблъсквали няколко пъти с подобна трагедия и за тях тази нова инвитро процедура се смята за единствен шанс да имат здрави деца. По данни на британското здравеопазване едно на 6000 бебета в страната се ражда с някакво митохондриално нарушение.

Когато функционират правилно, митохондриите осигуряват жизненоважна енергия за клетките, които изграждат нашите органи. Но когато са мутирали, те могат безмилостно да ги увреждат. Затова и много лекари по света от години се опитват да измислят начин, по който да им въздействат още при зачеване.

През 2016 г. стана ясно, че медици в САЩ са достигнали до успешно раждане на бебе, заченато от трима души. След това имаше съобщения и в други държави, но навсякъде самоличността на родителите се пази в тайна, тъй като съществуват и доста противници на тези революционни инвитро процедури. Част от тях твърдят, че те ще доведат до

създаването на дизайнерски бебета

на хора с много пари, които не харесват нещо от себе си. Затова и във Великобритания те са разрешени само при двойки, за които е доказано, че не могат да имат здрави наследници по друг начин.

От клиниката в Нюкасъл отказват да разкрият доколко извършените от тях процедури са били успешни. Умишлено не съобщават и точен брой на родените бебета, за да не бъдат идентифицирани. Причината е, че съществува риск от реверсия, при която пренесените дефектни митохондрии да увеличат броя си и да доведат до заболяване. Затова е необходимо повече време да се проследят заченатите по този начин деца.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ