Напишете дума/думи за търсене

Жените със затлъстяване се нуждаят от значително повече време, за да заченат

За все повече двойки зачеването се превръща в задача с повишена трудност и върху тази тенденция оказват влияние различни фактори, в това число възраст, начин на живот и влияние на околната среда.



Възраст

Фертилитетът доказано намалява с възрастта, затова колкото по-отрано започнете да планиране новия член на семейството, толкова по-добре.

Средностатистически, женската плодовитост започва постепенно да се влошава след навършването на 32-годишна възраст, като този процес се ускорява след 35 години. Ако за една жена в 20-те години месечният шанс за бременност е 20%, то до 40-годишна възраст този шанс е едва 5%.

В допълнение, рискът от усложнения като гестационен диабет, прееклампсия, преждевременно раждане и перинатална смъртност значително се увеличава с напредването на възрастта на жената.

Мъжкият фертилитет започва да намалява около 45 години, изразявайки се във влошени количествени и качествени показатели на спермата. Мъжете над 40-годишна възраст са с около 30% по-нисък шанс да станат бащи в сравнение с по-младите господа. Установено е, че когато мъжкият партньор в двойката е над 45, тогава е нужно около 5 пъти по-дълго време за успешно забременяване, отколкото ако мъжът е на 25 или по-малко години. С остаряването на мъжа се увеличава и рискът от абнормални хромозомни отклонения и родилни дефекти. Децата с по-възрастни бащи са с по-висок риск от разстройства от аутистичния спектър.

Прекалено дългото отлагане на новия член на семейството увеличава опасността от неволно бездетие и за съжаление дори асистираната репродукция може да се окаже безсилна в преодоляването на инфертилитета, дължащ се на напреднала възраст. Ето защо е препоръчително да се консултирате със специалист по репродуктивно здраве, ако:

Жената е по-млада от 35 години, но има поне една година неуспешни опити за забременяване.

Жената е по-възрастна от 35 години и има поне 6 месеца неуспешни опити за забременяване.

Тегло

Размерът има значение и това се демонстрира от множество проучвания, които установяват, че фертилитетът и здравето на детето директно се влияят от здравето на родителите още преди зачеването му. Поддържането на нормално тегло с помощта на здравословна диета и редовно движение е задължително за всеки, но особено важно за планиращите бременност двойки.

Наднорменото тегло може да стане причина за хормонални дисбаланси, които разстройват овулацията и влошават качеството на спермата.
Наднорменото тегло понижава репродуктивните качества и увеличава риска от усложнения по време на бременността като спонтанен аборт, гестационен диабет, високо кръвно, преждевременно раждане, родилни дефекти, наднормено тегло на новороденото и перинатална смъртност.

Жените със затлъстяване се нуждаят от значително повече време, за да заченат в сравнение с жените с нормално тегло. Възможностите за асистирана репродукция също се влошават, когато жената е с нездравословно тегло.

При мъжете затлъстяването се свързва с влошена оплодителна способност, което вероятно е комбинация от хормонални проблеми, сексуална дисфункция и други здравни проблеми, дължащи се на затлъстяването.

Тютюнопушене

Пушенето уврежда цялото тяло и тук не правят изключение полови клетки като яйцеклетките и сперматозоидите. То увеличава риска от усложнения и влошено здраве на новороденото. Отказът от тютюнопушене колкото се може по-дълго преди зачеване е единственият начин за намаляване на тези рискове. Пушенето уврежда ДНК на сперматозоидите.

Алкохол

Негативната връзка между шанса за успешно забременяване и количеството погълнат алкохол е многократно валидирана от науката. Пълното въздържание от алкохол е възможно най-безопасният подход при жените, които са бременни или планират бременност. За мъжете е препоръчително да ограничат консумацията си в умерени граници, което ще рече не повече от 1 малко концентрирано питие, 1 чаша вино или 1 бира дневно.

Момент на зачеване

Когато планирате бебе, най-добрият залог за успешно зачеване е осъществяването на половия акт през т.нар. фертилен прозорец от месечния цикъл. Овулацията е онзи момент, в който яйцеклетката се отделя от яйчника, и това обикновено се случва две седмици преди менструацията. Технически погледнато, зачеване е възможно през шестте дни, предхождащи и включващи самата овулация. Но шансът за успешно забременяване е максимален през трите дни преди овулацията и самият ден на овулацията.

При жените с нередовен цикъл е препоръчително да се направи тест за овулация. Ако всички тези сметки ви се струват прекалено сложни, просто можете да заложите на редовни полови актове на всеки 2-3 дни – по този начин си гарантирате, че ще попаднете във фертилния прозорец, без да изпадате в математически пъзели.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ