Напишете дума/думи за търсене

Притчата, която е спасила много бракове

В днешни дни е истинско богатство и късмет да имаш здрав брак и партньор, с когото да остарееш. Не едно и две проучвания установяват, че средната продължителност на браковете в наши дни е 5 години.

Представяме ви една притча, която може би ще ви накара да се замислите, ако сте пред дилемата дали да се разделите със своята половинка.

В едно село живеел един мъдър старец. Съселяните му много го ценели и затова, когато искали да сключат брак, търсели неговата благословия.

Съответно, когато искали да се разведат, също ходели при него. Един път при стареца дошла една много ядосана жена и му казала:

- Мъдрецо, искам да ни разведеш с мъжа ми, защото той е ужасен съпруг!

- Но защо? Какво толкова е направил той? - учудил се старецът.

- Защото той постоянно закъснява след работа и вечно за това имаме кавги - отвърнала разярената съпруга.

Старецът помислил малко и казал:

- Добре, щом това е твоето желание, ще ви разведа. Но преди да го сторя, искам да изпечеш хляб и да ми го донесеш. Само че продуктите за него трябва да вземеш от своите съседки, като обясниш на всяка защо ти трябват тези съставки.

Съпругата си отдъхнала и поела към дома. Много скоро тя вече се намира пред къщата на своя съседка. Като я видяла, жената се примолила:

- Съседке, дай ми, моля те, две чаши вода!

- Но защо искаш вода от мен? Нали имаш кладенец в двора си? -поинтересувала се съседката.

Жената това и чакала. Тя веднага започнала да разправя на приятелката си колко е ядосана на мъжа си и какво трябва да направи, за да се разведе с него. Тогава съседката ѝ рекла:

- Ти, ако знаеш моят съпруг какъв е! По цял ден лежи и нищо не пипва!

Час по-късно жената навестила следващата си съседка, за да поиска брашно. Комшийката ѝ веднага се поинтересувала за какво ѝ е брашното и ядосаната съпруга разказала всичко. Щом чула оплакванията, съседката също решила да сподели:

- Само да знаеше моят мъж какъв е! Всеки ден харчи пари за алкохол, а като се напие, ме бие!

Жената изслушала приятелката си и поела към следващата съседка за сол. Там тя за пореден път трябвало да разкаже своята история. Като чула разказа ѝ, другата домакиня рекла:

- А моят съпруг да знаеш какъв е ужасен! Постоянно прелюбодейства и не се интересува изобщо от мен и децата!

Жената изслушала и тази своя съседка, след което се прибрала вкъщи да замеси хляб. Тя опекла голяма вкусна питка и отишла при мъдреца. Поднесла я към него и казала:

- Вземи тази питка, мъдрецо, в знак на моята благодарност!

- Защо ми благодариш, жено? Какво е станало? - запитал старецът.

- Защото най-после прозрях истината. Оказа се, че моят мъж съвсем не е най-лошият. Вече не искам да се развеждам.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ