Напишете дума/думи за търсене

Кърмачетата са по-устойчиви на алергия към млякото

Много често бебетата са раздразнителни, защото имат алергия към млякото.

Този тип алергия се среща най-често в бебешка възраст и обикновено се израства от децата. Имунната система приема белтъка на краве млякото за враг и започва алергична реакция, която води до повишена раздразнителност и капризност, както и до стомашни и други проблеми. Най-често алергията е към краве млякото, но може да има и реакция към козе и овче мляко също. Козе млякото по принцип се смята за по-добре поносимо.

Кърмачетата, които са само на майчина кърма, са по-устойчиви да развият алергия към млякото, отколкото тези които са на адаптирано мляко. Трябва да се прави разлика между алергия към млякото и лактозна непоносимост. При лактозната непоносимост има невъзможност да се разгражда лактозата, тъй като липсват ензимите необходими за това. Тя се среща обикновено при по-големи деца и при възрастните.

Обикновено алергията към краве млякото възниква най-често при кърмачетата няколко дни или седмици след приема на адаптирано мляко. Симптоми на алергия могат да възникнат веднага след консумация на мляко или няколко дни след това. Може да има симптоми и ако бебето е само на кърма, но майката приема краве мляко.

По-често се среща забавена реакция към млякото, като симптомите могат да са диария, повръщане, отказване на храна, раздразнителност, колики, кожни обриви като екзема. Повечето деца израстват алергията, но някои от тях я имат и като пораснат.

По-бързо развиващите се реакции включват внезапни симптоми като раздразнителност, повръщане, подуване, трудно дишане, уртикария, кървава диария. В някои случаи може да има тежки реакции на анафилаксия, но те са по-рядко срещани при алергия към мляко.

За диагностицирането може да е нужно да се направи кожен, кръвен тест и изследване на изпражненията. Ако бебето има алергия към мляко и кърмите, е по-добре майката да намали млечните продукти, които приема, т.к. млечния протеин може да премине в кърмата. Ако детето е на адаптирано мляко и е проявило алергия може да се замени формулата с хипоалергенно, при което протеините са разградени и е по-малко вероятно да се предизвика алергия.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Има хидролизирани формули, при които белтъците са разградени до малки молекули, така че са по-малко алергенни от другите. Повечето деца с алергии ги приемат добре, но при някои случаи отново може да има реакции. Има и формули на основата на аминокиселини, при тях белтъците са разградени до най-простите молекули и могат да се приемат, ако бебето е реагирало и на хидролизираната формула. Частично хидролизираните формули не са хипоалергенни.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ