Напишете дума/думи за търсене

3 нови метода за лечение на сколиоза, които сбъдват мечти

Постижения, за които преди можехме само да мечтаем, вече са реалност в лечението на сколиоза - състояние, което засяга 3 от всеки 100 деца и понякога е животозастрашаващо, ако не се лекува. Гръбначният хирург проф. д-р Ахмет Аланай от Комплексния гръбначен център в болница Acıbadem Maslak в Турция описва най-новите хирургически методи, които превръщат невъзможното във възможно, и дава някои важни предупреждения и съвети.

Пациенти с напреднала сколиоза, чието лечение преди беше невъзможно, защото операцията бе твърде рискована, сега могат да бъдат успешно оперирани. Днес сколиоза развиват 3 на всеки 100 деца, но състоянието не е добре познато за повечето хора, въпреки че значително ограничава качеството на живот, води до дихателни и сърдечни проблеми, понякога приковава пациентите на легло и може дори да застраши живота им.

Операцията VBT помага на подрастващи

Проф. Ахмет Аланайи екипът му са първите в Турция и Европа, приложили метода VBT (Vertebral Body Tethering) извън САЩ. Специалистът по ортопедия и травматология твърди, че той е изключително подходящ за деца в началото на пубертета, които страдат от гръбначно изкривяване. Проф. Аланай подчертава, че VBT методът е доказал своята ефективност и обяснява: „Този метод включва поставянето на винтове от изпъкналата страна на кривината, свързани с дебела полиетиленова корда, подобна на въженце. След свързване на винтовете, кордата се затяга с устройство и кривината се коригира до известна степен. След тази процедура, изпъкналата страна на сколиотичния участък расте по-бавно в сравнение с вдлъбнатата и това позволява на извивката да се изправи напълно или почти напълно, докато гръбначния стълб продължава да расте. Кордата модулира растежа, като го насочва в нова посока“.

проф. д-р Ахмет Аланай
проф. д-р Ахмет Аланай

Без видими белези

Методът VBT не ограничава движенията и растежа; за разлика от операцията с гръбначно сливане, в този случай не се изисква дълъг разрез на гърба. Проф. Ахмет Аланай обясни, че операцията се извършва чрез затворена хирургия и каза: „Процедурата VBT се осъществява през няколко малки разреза, с ширина около 3 сантиметра, отстрани на торса. Това позволява белезите, които сериозно притесняват пациентите със сколиоза, да бъдат прикрити от сутиени и бански костюми, и да останат невидими. Децата, лекувани с този метод, имат възможност да движат свободно гръбначния си стълб, възстановяват се по-бързо, по-рано се изписват от болницата и по-бързо се връщат на училище”.

3 нови животоспасяващи метода

Проф. Ахмет Аланай описа 3-те най-нови метода за лечение на сколиоза, които доведоха до пробив в оперативното лечение: „Най-напредналите и сложни случаи на сколиоза и кифоза, които преди се считаха за неоперабилни или твърде рискови, сега могат да се лекуват хирургично. Използването на спинална навигация, триизмерно принтиране и невромониторинг превърна операциите, при които имаше висок риск от парализа и се считаха за невъзможни, в операции, които могат да се извършват по много по-безопасен начин“.

1. Спинална навигация

Преди време, дори една-единствена грешка при поставянето на винта правеше корекцията невъзможна, но днес процедурата се извършва сигурно и безопасно с устройство за гръбначна навигация и триизмернавизуализация на гръбначния стълб. Спиналната навигация улеснява безопасното и сигурно поставяне на винтовете - процедура, която е първият и един от най-важните етапи в лечението на напреднали и сложни деформации. С помощта на спинална навигация, прецизността при поствяне на винта е близо до 100%.

2. Невромониторинг

Невромонитарингът е техника, която се прилага с участието на невролози и показва предаването на нервни импулси в гръбначния мозък по време на операцията. Позволява да се следи състоянието на гръбначния мозък по време на операция и отчиталипса или забавяне на гръбначномозъчните трансмисии. Тези промени се съобщават на хирурга от невролога, извършващ невромониторинга. Благодарение на това ранно предупреждение, хирургът има възможност да открие и отстрани причината за нарушението и да елиминира до голяма степен риска от парализа поради увреждане на гръбначния мозък.

3. 3D-принтирани модели на гръбначния стълб

Технологията за триизмерно принтиране дава нови надежди на пациенти със сколиоза и кифоза в напреднал стадий. Технологията вече позволява създаването на точно копие на гръбначния стълб на конкретния пациент. Така вместо да си представя гръбначната деформация, хирургът може да я види чрез 3D модела и, ако е необходимо, да симулира операцията върху модела, за да изпита предварително реалните резултати и затрудненията, които може да срещне по време на процедурата. Той може също да добие представа за реалната структура, която не може да види добре заради околните меки тъкани. По този начин 3D моделите гарантират, че тежките случаи на сколиоза и кифоза, които правят анатомията необичайна, се лекуват оперативно с по-висока безопасност за пациента и по-малък риск от усложнения.

Корсетът намалява с 50% вероятността за операция

Доц. Чаглар Йългьортвърди, че през последните години подходът, ориентиран към лечението, е заменен от подход, ориентиран към пациента. Планът за лечение има за цел както да коригира изкривяването, така и да подобри качеството на живот на пациента, като отчита индивидуалните му нужди. „Освен това, безопасността на пациента и радиационната безопасност също са сред най-важните фактори при лечение. Например, рентгеновите апарати с ултраниски нива на облъчване, които бяха разработени за пациенти със сколиоза, позволяват да се сведе до минимум общото количество радиация, на която пациентът е изложен в процеса на лечение, който може да отнеме години. Всичко това са много важни стъпки за подобряване качеството на живот”, отбелязва доц. Йългьор.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ