Напишете дума/думи за търсене

10-те най-чести родителски грешки

Има някои грешки, които всеки допуска, без значение колко добър родител е всъщност.

Ето какви са те.

Оставят децата да идват нощем в спалнята им

Някои деца сънуват кошмари, други просто искат да спят при мама и при татко и затова всяка вечер се намъкват в леглото при родителите си. Родителите от своя страна знаят, че това не е правилно, но не гонят децата си. Та нали спокойствието на малчуганите е от първостепенно значение?!

Караници пред децата

Всички родители знаят, че не трябва да допускат това, но ние сме преди всичко хора, а като такива избухваме от време на време. Не всеки може да сдържи нервите си до после, когато по-спокойно и насаме да обсъди проблемите с партньора си, без децата да присъстват на скандала. А тези караници се отразяват много зле на децата. От една страна те чуват думи и изрази, които не са подходящи за техните уши и от друга страна се учат да се държат така с другите хора.

Обещават неща, които няма да изпълнят

Много родители обещават какво ли не на децата си, само и само да бъдат оставени на мира. Обаче децата помнят и много се разочароват от родителите си, когато последните не изпълнят обещаното.

Лъжат децата си

Освен фалшивите обещания, много често родителите лъжат децата си, за да избегнат искрения отговор на някакъв "неудобен въпрос". Например детето ви пита дали днес може да отидете до магазина за играчки, за да му купите мечтания от него самосвал, а вие казвате, че точно днес магазинът не работи, докато причината да не отидете е, че не искате да харчите пари за тази играчка.

Твърде много играчки

Родителите понякога се увличат и купуват на децата си всевъзможни играчки, поискани и непоискани от детето им. Като прибавим към тях и играчките, които всички приятели и роднини на семейството подаряват, то трябва родителите да отделят цяла стая за играчките на детето си. Не си заслужава.

Карат се на децата си за излишни неща

Много родители влизат в напълно излишни пререкания с децата си, само за да наложат своята воля. Например да не позволите на дъщеря си да си обуе днес оранжевия чорапогащник, защото считате, че е смешен. Е, това по-скоро би го направила майката, но е доста неоснователна причина за нерви и караници.

Оставят децата да стоят до късно

Ако родителите оставят децата си да си правят каквото си искат, то най-често малчуганите ще са заспали пред телевизора доста късно вечер. Децата трябва да си лягат рано и родителите го знаят, но често нарушават собствените си правила и оставят малките да щуреят до късно.

Псуват пред децата

Също както при скандалите, родителите често се изпускат и псуват пред децата си, особено татковците. А малките са като гъби, веднага попиват чутото и бързат да го повторят още на следващия ден в детската градина или в училище.

Купуват вредна храна

Много родители не могат да се откажат от вредните храни, дори след като имат дете и продължават да купуват боклуци. Разбира се, когато има такава храна в къщата и децата ядат от нея.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Поддават се на провокации

Децата са големи провокатори и го осъзнават много добре, колкото и да са малки. Така, когато правят бели и вие им се скарате, те могат да ви подкупят само с една целувка, а вие се превръщате в лесно-манипулируеми родители.

Източник: Babble

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ