Напишете дума/думи за търсене

Кои плодове да не включваме в захранването на бебето?

За бебета под 1-годишна възраст се препоръчва да се въведат постепенно различни хранителни продукти, включително и плодове.

Въпреки това, има някои видове, които се считат за по-трудни за дигериране или за които съществува повишен риск от алергични реакции.

Ето кои обикновено не се включват в менюто на мъниците под 1-годишна възраст:

Цитруси (като портокали, мандарини, лимони и грейпфрут):
Тези плодове са кисели и могат да причинят дразнене на чувствителното бебешко стомашче и да предизвикат диария.

Ягоди
Ягодите могат да причинят алергични реакции при някои бебета. Също така, те се смятат за един от най-алергенните плодове и са по-трудни за смилане поради малките си семена.

Малини
Подобно на ягодите, малините могат да предизвикат алергични реакции и съдържат малки семена, които представляват риск за малките деца.

Ананас
Ананасът може да бъде труден за усвояване поради високото си съдържание на ензима бромелин, който може да предизвика раздразнение на стомаха на бебето.

Екзотични плодове (като киви, манго, папая)
Тези плодове имат по-голям риск от алергични реакции и могат да предизвикат диария поради високото си съдържание на фибри.

Тези препоръки обаче не са универсални и не всички бебета ще имат проблеми с горепосочените плодове. Винаги е добре да се консултирате с педиатъра, преди да въведете нови храни в диетата.

Кой плод да въведа първо в бебешкото меню?

Един от най-често препоръчваните плодове за първо включване в бебешкото меню е банан. Бананите са меки, кремообразни и лесни за усвояване, което ги прави подходящ избор за начало. Те също така са богати на хранителни вещества, като калий, витамин С и фолиева киселина, които са полезни за развитието на бебето.
Когато въвеждате банан в хранителното меню на бебето, го изберете зрял, но не прекомерно. Затова избягвайте много зелените или прекомерно зрели банани. Можете да започнете, като го нарежете мна много малки парченца и го сервирате на бебето. Ако забележите каквито и да било негативни реакции или алергични симптоми, спрете да му давате банан и се консултирайте с педиатъра.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Авокадо
Авокадото е богато на здравословни мазнини и е лесно за преработка от стомаха. Можете да го приготвите като пюре или да го нарежете на много малки парченца.

Круша
Крушата е мека и сладка - плод, който е добър избор за началото на захранването. Можете да я печете или да я приготвите като пюре.

Ябълка
Ябълката е плод, който се използва широко при въвеждането на твърди храни. Можете да я печете и да я превърнете в меко пюре или да я нарежете на много малки парченца след отстраняване на кожата и семената.

Праскова
Можете да я приготвите като пюре или да я нарежете на много малки парченца.

Винаги е важно да внимавате за алергични реакции или нежелани ефекти, когато въвеждате нови храни в диетата на бебето. Постепенното включване на разнообразни плодове помага на детето да се адаптира към новите вкусове и текстури.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ