Напишете дума/думи за търсене

Ето какво се случва в душата на едно дете, когато мама и татко се развеждат

Разводът на родителите е трудна и емоционална ситуация, която оказва значително въздействие върху децата.

Когато мама и татко се развеждат, малчуганът преживява сложни чувства и промени в своето вътрешно състояние.

1. Губи сигурността и стабилността:

Разводът на родителите прекъсва познатия ред и сигурност, които детето е изградило в дома си. То вероятно се чувства загубено и безпомощно в новата ситуация.


2. Опитва се да разбере вината:

Детето може да се опита да намери виновника за развода. То се притеснява, че върху него пада тежката участ да избере един от родителите и да пренебрегне другия.

3. Изпитва гняв и разочарование:

В такава ситуация децата много често изпитват гняв и разочарование към родителите си. Те се чувстват изоставени и може да се обвиняват за проблемите и раздялата на мама и татко.

4. Страда от раздялата с родител:

Децата могат да изпитват голяма тъга и скръб заради раздялата с един от родителите. Те може да преживеят загубата и да се борят със смущенията от отсъствието му.

5. Изпитва несигурност за бъдещето: Разводът може да предизвика безпокойство и несигурност в детето относно бъдещето. Малчуганите често се притесняват за финансовите и емоционалните последици от раздялата на родителите си и по-точно какъв ще бъде новият им живот.

6. Търси подкрепа и разбиране:

Децата, които преживяват развода на родителите си, имат нужда от подкрепа и разбиране. Те искат сигурността, че има някой, който ги слуша и разбира, и който може да им помогне да се справят с емоционалните трудности.


Раздялата на мама и татко е сложна и болезнена ситуация както за децата, така и за самите тях. Важно е те да бъдат търпеливи, да се ангажират с емоционалните нужди на детето и да му осигурят подкрепа и стабилност през този труден период. Професионалната помощ и консултация също могат да бъдат ценни ресурси, които да помогнат на детето да се справи с тези емоционални предизвикателства.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ