Напишете дума/думи за търсене

Колко време след раждането хормоните се “наместват”?

СНИМКИ: Unsplash

Раждането е трансформиращо събитие в живота на жената, което влияе на физическото, емоционалното и хормонално състояние.

Много майки се интересуват колко време е нужно, за да се нормализират хормоните след появата на бебето и кога ще се върнат в предишното си състояние. 


След раждането хормоналната система на жената преминава през няколко фази на промени и възстановяване. Ето основните хормони, които играят важна роля в този процес и времето, което обикновено отнема на тялото да се върне към нормално състояние.

1. Пролактин:

Пролактинът е хормонът, отговорен за стимулирането на производството на мляко. След раждането, той се повишава и остава на високо ниво, докато продължавате да кърмите. Обикновено пролактинът започва да се нормализира между шестия и дванадесетия месец след раждането, когато започнете да намалявате или спирате кърменето.


2. Естроген и прогестерон:

Естрогенът и прогестеронът, двата основни женски полови хормона, претърпяват големи промени по време на бременността и след раждането. Обикновено те започват да се нормализират в рамките на няколко седмици след раждането. Въпреки това, времето може да варира от жена до жена.

3. Щитовидната жлеза:

Хормоналната функция на щитовидната жлеза също може да бъде засегната след раждането. Някои майки може да изпитат промени в щитовидната функция, като например следродилен тироидит (възпаление на щитовидната жлеза), както и преминаване от хипер в хипофункция и обратно около 3 до 6 месеца след раждането при автоимунни заболявания на жлезата. Възстановяването може да отнеме година.

Времето, необходимо за нормализиране на хормоните след раждането, е индивидуално и може да варира от жена до жена. Влияят множество фактори, включително генетика, общото здравословно състояние, храненето, нивото на стрес и други. Ако имате притеснения относно своето хормонално състояние след раждането, винаги е добре да се консултирате с лекар или специалист по гинекология и акушерство. Те ще ви предоставят професионални съвети и препоръки, специфични за вашата индивидуална ситуация.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ