Напишете дума/думи за търсене

Разделиха разменените бебета!

Разменените бебета в ръцете на адвокатите на двете семейства.
СНИМКА: ТОДОР МАНГЪРОВ

Делата са две, всяко семейство си брани интересите отделно, споразумение няма да има!

Разделиха разменените бебета!
Делото вече не е едно, а са две. Всяко семейство ще брани интересите си поотделно. Процесите ще се гледат в Софийския районен съд и ще са първите по рода си. Това разбра "България Днес" от разговори с адв. Стойков и авд. Мангъров.

Едното дело, с иск за 300 хилядарки обезщетение, ще се води от адвокат Стойков, започва на 3 октомври. Другото дело, също с иск от 300 бона, идентично и начело с авд. Мангъров, засега не се знае кога ще стартира, но се предполага, че ще е горе-долу по същото време.

Казусите са абсолютно еднакви - двете майки четири месеца отглеждат чуждото пеленаче.

"Чакаме първото заседание, то ще е на 3 октомври. Поддържаме иска си, а от АГ "Шейново" не предложиха никакво споразумение и няма изгледи да предложат" , казва адв. Стоян Стойков.

"За нашето дело все още няма дата. Делото не е едно, а са две. Едното ще го водя аз, другото колегата Стойков. Всеки си има мотивите, всеки отделно си изгражда защитата. Всеки действа отделно.", пояснява адвокат Тодор Мангъров пред "България Днес".

"От ръководството на болница "Шейново" не ми е позволено да давам никаква информация, свързана с делата по случая с разменените бебета. Единственото, което мога да кажа, че е нормално двете дела да са разделени, защото имат съвсем различни страни, ищци и адвокати. Ще бъдат две отделни производства тъй като касаят две отделни семейства. Все още нямам информация за кога ще бъдат насрочени заседанията, каза Вили Костадинова, адвокат на Шейново, пред "България Днес".

На въпрос дали има възможност да се разберат досъдебно д-р Румен Велев - директор на Шейново, отговори, че на този етап няма такава възможност.

"Получихме исковите молби и написахме отговори, които входирахме в съда. Отговорили сме на всички зададени въпроси и чакаме съдът да насрочи заседания. Вероятно първата молба ще бъде през ноември месец, а за втората нямам информация да е насрочено заседание", сподели пред вестника Велев.

Случаят с разменените бебета, който шокира цялата страна, се разигра в края на декември миналата година. Нечуваната досега каша в АГ "Шейново" започна, след като една от майките се усъмнява, че пеленачето не е нейно, след като го гледа вече над два месеца. Родилката не вижда никаква визуална прилика на детето нито със себе си, нито с мъжа си. Това кара жената да направи ДНК тест на бебенцето и най-големите й страхове се оказват истина - детето не е нейно! Когато се отърсва от ужасяващото разкритие, младата жена сигнализира на софийската болница, където е родила. От АГ-то започват моментална проверка и установяват потресаващата грешка, която са направили.

При вътрешното разследване е установено, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на номера на гривната на майката. Така се стига до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Ден по-късно изпълнителният директор на акушеро-гинекологичната болница д-р Румен Велев информира, че на базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания заради разменените бебета. След известно време майките се срещнаха и си размениха бебетата пред погледите на техните адвокати.

Впоследствие двете семейства предявиха искове от по 300 хилядарки всяко. Тогава от "Шейново" започнаха лека-полека да се отмятат от първоначалното си становище и да твърдят, че не е сигурно, че бебета са разменени на територията на болницата.

Когато делата започнат, от болницата ще поискат различни експертизи. Очаква се да бъдат разгледани и камери, тъй като адвокатът на "Шейново" Вили Костадинова пледира, че не може да се докаже, че бебетата са разменени в самата болница. Именно записите от камерите би следвало да потвърдят кой е направил тази сериозна грешка.
Защитниците на разменените бебета са категорични, че ако у нас делото не се развие както искат, заминават за Страсбург.

Шиканиране

"Няма нищо напълно доказано. Медицинските лица от "Шейново" са наказани след вътрешната проверка, но не заради абсолютно подкрепено с доказателства нарушение. Това предстои да установи разследването", разясни пред "България Днес" адвокатката на болницата Костадинова още преди месеци.

От своя страна адвокатът на едно от потърпевшите семейства Стойков казва, че не е нужно да се доказва къде точно е станала размяната на бебетата.

"Шейново" вече си признаха, че това се е случило при тях. Всичко това са маневри, за да се точи делото и да си правят пиар", коментира защитникът.

Неговият колега адв. Мангъров също сподели своята гледна точка: "Технически е невъзможно бебетата да са разменени някъде другаде освен в самата болница. Участието на замесените медицински лица вече е доказано. Имаше и наказани."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ