Напишете дума/думи за търсене

Бебешко и детско акне - каква е разликата?

Бебешката кожа е фина и нежна и по нея можем лесно да забележим случващи се промени. Една такава е бебешкото акне.

Появява се при много новородени и малки бебета и може да внесе безпокойство в сърцата на родителите. Но защо се случва това?

Бебешкото акне, наречено още “неонатално акне”, е обичайна промяна в кожата на новородено или малко бебе. Това е временно състояние, което обикновено се появява в първите няколко седмици след раждането. Важно е да се отбележи, че има разлика между акне при новородено и акне при по-голямо бебе. Детското акне се появява при бебета след шестседмична възраст. То е по-устойчиво, обикновено продължава от шест месеца до година или повече.
Ако имате съмнение, че вашето бебе е развило детско акне, консултирайте се с педиатричен дерматолог, за да се уверите, че не е причинено от по-сериозно състояние или определен продукт. В повечето случаи, както акнето при новородените, детското акне е безвредно и не изисква лечение.

Причини за появата:
Причините за бебешкото акне не са напълно ясни, но един от ключовите фактори се свързва с измененията в хормоналния баланс на мъничето. През последните седмици на бременността майчините хормони преминават през плацентата и могат да повлияят на малкото тяло на бебето. Това хормонално влияние е вероятно да стимулира малките мастни жлези в кожата да се разширят и да създадат акне.

Симптоми:
Бебешкото акне се проявява като малки точки, папули или пустули (малки пухкави пъпки), които се появяват обикновенно по кръглата, изпъкнала част на бузите, челото и в някои случаи на гръдния кош.

Какво да правя:
Бебешкото акне обикновено изчезва само по себе си и не изисква специфично лечение. Важно е да не пипате или стискате пъпките, тъй като това може да доведе до инфекция или раздразнение. Вместо това, следвайте няколко съвета, а също така непременно се консултирайте с педиатъра на детето:
Поддържайте кожата чиста: Почиствайте бебешката кожа с нежен измивен продукт, предназначен специално за бебета. Избягвайте агресивни продукти.

Не използвайте козметика:

Избягвайте използването на лосиони, кремове или други козметични продукти върху областта с акне, тъй като те могат да засегнат чувствителната кожа на бебето.

СНИМКИ: iStock
СНИМКИ: iStock

Бъдете нежни:

При почистване или обличане на детето бъдете нежни и избягвайте триене или натиск върху засегнатите области.

Бебешкото акне е често срещано и временно явление, което няма нужда от специфично лечение. Въпреки че визуално може да изглежда обезпокоително, то обикновено се разрешава с растежа и развитието на мъничето. Ако все пак забелязвате нещо, което ви изглежда необичайно или предизвиква безпокойство у вас, е най-добре да се консултирате с педиатър за професионално мнение и съвети.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ