Напишете дума/думи за търсене

Колко време след спонтанен аборт мога да забременея?

Няма точно определен период от време, който е добре да мине преди следващо зачеване, но обикновено специалистите съветват да се изчака поне няколко месеца, за да се увеличат шансовете за една здрава бременност.

Ако жената не е физически здрава и психически уравновесена, рискът от преживяване на нов спонтанен аборт съществува.

От медицинска гледна точка, в случай че не е открита причината за аборта или не е проведено лечение, най-безопасно е да забременеете след като са минали два или три менструални периода. Някои лекари обаче съветват двойките да изчакат от шест до дванайсет месеца преди да започнат опитите за ново забременяване, за да могат да свикнат с преживяната загуба, други пък смятат, че не е налице причина да се изчаква толкова дълго.

Много жени, преживяли спонтанен аборт, се страхуват, че отново ще преминат през такъв. За щастие 85% от жените преживели един спонтанен аборт имат шансове за успешна следваща бременност. Процентът при тези, които са преживели два или три спонтанни аборта, намалява до 75%.

В кои случаи е необходима консултация със специалист след преживяване на спонтанен аборт и желание за забременяване отново?
Наблюдаващият бременността ви лекар може да ви насочи към специалист, който да ви назначи най-доброто лечение с цел увеличаване шансовете за една здрава следваща бременност. Такава специализирана помощ ще ви е необходима, ако:
сте преживяли два или повече спонтанни аборта
сте на възраст над 35 години
страдате от болест, която може да окаже въздействие върху бременността ви (например диабет)
имате или сте имали проблеми със забременяването

Как да решите кога да опитате отново?
Решението за нова бременност е единствено във вашите ръце. Тя няма да заличи спомена от загубата, но ще ви помогне да превъзмогнете нещата и да фокусирате вниманието си върху друго. Ако абортът е бил съпроводен с допълнителни усложнения, е добре да обсъдите решението си за ново забременяване с вашия лекар.


Как ще се чувствате по време на новата бременност?

Вероятно по време на новата си бременност няма да се чувствате толкова щастливи, както сте били при предходната, тъй като ще изпитвате известен страх дали всичко ще е наред. Няма да сте нито първите, преживяващи това, нито последните, но все пак, за да се чувствате малко по-спокойни, можете да правите следните неща:

Помолете бременността ви да се наблюдава внимателно.
Не приготвяйте нищо за бебето до неговата поява на бял свят.
Много ваши познати ще ви дават най-различни съвети какво да правите и какво да не правите, за да бъде успешна бременността ви. Изслушвайте ги, но правете това, което вие, вашият партньор и вашият лекар сметнете за най-добро.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ