Напишете дума/думи за търсене

Как лесно да направим сами ароматизатор за дома

Успешното оръжие в борбата с неприятните миризми у дома може да се крие в кухненския шкаф! Следващите няколко идеи ще ви покажат колко лесно и достъпно можете да си направите ароматизатори с подръчни средства.

Повечето от използваните материали лесно ще откриете вкъщи, а тези, които нямате – в аптеката, при това доста изгодно. За допълнителни продукти, които ще Ви помогнат в борбата с неприятните миризми, може да разгледате секция Стоки за Дома, където ще намерите всичко необходимо за един свеж и уютен дом. Следващите рецепти се основават предимно на използването на етерични масла, които са концентрираната сила на природата, както казват специалистите в парфюмерията. Използват се в най-добрите парфюми и, разбира се, в разпространените битови ароматизатори.

Етеричните масла представляват концентрат на течност, която съдържа ароматните съединения, извлечени от растенията. Те запазват, изолират и съхраняват естествения аромат с помощта на дестилация или чрез използването на разтворител. Ползват се в парфюмерията, за козметика, сапуни, шампоани, кремове, за придаване на специфичен аромат на храни и напитки, както и в почистващи препарати. В древността етеричните масла са били считани за лекарство. Днес можете да намерите концентрати в аптеката, и то на сравнително ниска цена.

Домашен ароматизатор за тоалетната

Необходими материали:

етилов спирт
дестилирана или преварена вода
етерично масло от лавандула
етерично масло от лимон
бутилка с пулверизатор

Начин на приготвяне:

С чист съд с подходяща дълбочина смесете по 30 капки от двете масла, след което сипете в сместа около 1/3 чаена чашка спирт. Добавете чаша и половина дестилирана вода, която също можете да намерите в аптеката. След като смесите съставките, изсипете в избраната от вас бутилка с пулверизатор. Такава можете да приспособите от използван препарат за прозорци, като преди това я измиете добре с топла вода.

Преди употреба разклатете добре, за да се смесят съставките. Тъй като в този ароматизатор няма консерванти и допълнителна химия, съставките могат да се утаяват, но това не е проблем.
Лимонът и лавандулата ще ви дадат изпитан приятен аромат, но спокойно можете да експериментирате с други масла, които ви харесват.

Ароматни торбички за дома и гардероба

Ето как да си направите ефективни ароматни торбички, които да сложите в гардероба, шкафовете, килера и където има нужда у дома.

Необходими материали:

филтри за кафе
сода бикарбонат
ароматни подправки по ваш избор – канела, джинджифил, салвия (градински чай), босилек, мента, мащерка, розмарин

Начин на приготвяне:

Изсипете една лъжичка сода във филтъра – това ще неутрализира лошите миризми. След това сложете избраните от вас ароматни подправки, може и в комбинация. Завържете с конец и поставете готовата торбичка там, където има нужда от нея. Естествените ароматизатори не са така инвазивни и "остри" както химическите на пазара, но със сигурност са доста трайни и ухаят свежо и приятно. Друг вариант за ароматизиране на стаите е да си направите домашно приготвен разтвор със свеж аромат на цитруси.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Цитрусов ароматизатор за дома

Необходими материали:

кора от 2 лимона
кора от 1 лайм
кора от 1 портокал
200 мл спирт
200 мл дестилирана вода
бутилка с пулверизатор
етерични масла по ваш избор

Начин на приготвяне:

Смесете корите от цитрусовите плодове със спирта и дестилираната вода и оставете на сянка за ден-два. Добавете десет капки етерично масло, за да обогатите аромата и да стабилизирате сместа. Използвайте сутрин и вашият дом ще ухае на свежест през целия ден!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ