Напишете дума/думи за търсене

Симптоми на хранителна алергия при децата

Всеки неопитен родител се притеснява дали ще успее да различи алергична реакция, когато започне захранването на детето си. Спокойно! Хранителната алергия няма как да остане неразпозната, тъй като симптомите настъпват съвсем скоро след консумация на храната-алерген. Независимо от възрастта, признаци могат да се появят винаги.

Най-често това са:

Обрив
Сърбеж и/или подуване на лигавиците (често устните, езика, гърлото, носа)
Сълзене и зачервяване на очите
Гадене
Повръщане
Диария
Затруднено преглъщане
Затруднено дишане

Какво да направя, ако детето е изяло нещо, към което е алергично?

Рискът това да се случи е доста голям, особено, ако детето все още не е достатъчно голямо, че да може да преценява правилно. Ето защо е добре да бъдете подготвени и да имате под ръка подходящо лекарство за спешна помощ в случай на силна алергична реакция. За предпочитане пред антихистаминовите препарати от аптеката или инжекциите с орбазон, които поставят в бърза помощ, са хомеопатичните лекарства, които могат бързо и безвредно да овладеят остър алергичен пристъп по здравословен и щадящ за организма начин. Антихистаминовите препарати водят до потискане на алергичната реакция и тя бива временно овладяна, но те не лекуват дългосрочно алергията и съдържат химически вещества, които допълнително влошават баланса в организма на детето.

Как се лекуват хранителните алергии?
Детските алергии могат да бъдат успешно излекувани с класическа хомеопатия. За целта е нужно детето да бъде прегледано от хомеопат специалист (в не личният лекар, който е изкарал три месечен курс по хомеопатия и не е квалифициран за подобно лечение). С помощта на правилно предписано хомеопатично лечение детето може да възобнови трайно здравето си и да спре да прави алергични реакции. Другият подход е класическата медицина, която на практика не предлага метод за лечение с антихистаминови препарати. Напоследък обаче се налага тезата, че този подход само премахва симптомите, но не лекува проблема, за това и избралите този вид лечение се налага да приемат с години противоалергични лекарства, които потискат алергичните симптоми, но пък потискат и имунитета и освен, че детето продължава да бъде алергично, започва и по-често да боледува от вирусни и бактериални инфекции. За да има успех лечението на алергиите, ссобено важно е децата да се чувстват спокойни, да спят достатъчно и да им бъде осигурена приятна и спокойна атмосфера вкъщи.

Каква е разликата между алергия към храни и непоносимост към храни?
Алергията представлява погрешен имунен отговор към нещо, което реално не е заплаха за организма. Това се случва, когато имунната система атакува дадена субстанция (в случая – определена храна), считайки, че тази храна е опасна за съответния организъм, без това реално да е така. В стремежа си да защити тялото от поетата храна, имунната система произвежда хистамин, който предизвиква симптоми като сърбеж, обрив и подуване.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Хранителната непоносимост от друга страна няма нищо общо с имунната система. Тя е свързана с храносмилателната система и се появява, когато организмът има недостиг на един или повече храносмилателни ензима, необходими за разграждането на съответната храна. Това причинява стомашно-чревно неразположение, свързано с болки, газове, разстройство, подуване и т.н.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ