Напишете дума/думи за търсене

Кърменето намалява риска от рак на гърдата, матката и яйчниците

Кърменето осигурява възможно най- добрата храна за бебето. То е най- здравословният старт, който може да дадете на детето си.

Кърмата е динамична и сложна биологично активна течност, която съдържа над 200 активни съставки, включително имунозащитни агенти, ензими, хормони, витамини, олигозахариди, растежни и други фактори, както и незаменими хранителни съставки, съвършено балансирани за растежа и развитието на кърмачетата.

Коластрата, или първото мляко, което се отделя от млечните жлези до 3-4 ден след раждането, е изключително ценна храна за новороденото. Тя представлява гъста, лепкава, жълтеникава течност с високо съдържание на белтъци и соли.

Идеална храна и имунологична субстанция, която помага на новороденото за прехода от защитната стерилна интраутеринна (вътрематочна) среда към нестерилна екстраутеринна (извънматочна) среда.

Коластрата е особено богата на бетакаротин, един предшественик на витамин А, който е важен за защитата срещу инфекции и за ранното развитие на ретината.

Съдържанието на белтък в коластрата е основно концентрация на имуноглобулини ( IgA, IgM, IgG) и доставя на кърмачето мощна, пасивна имунизация срещу бактериални и вирусни инфекции.

Коластрата също доставя и лактоза за предпазване от хипогликемия (ниски стойности на кръвната захар) и улеснява пасажа на мекониума (изпражненията на новородените в първите дни след раждането), който, от своя страна, подпомага екскрецията (отделяне) на билирубина.

До около 8-ия ден тя преминава в т. нар. преходна кърма. Едва след първата седмица млечните жлези секретират зряла кърма.

Кърмата осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда през първите 6 месеца от живота.


Защо е най-добрата храна за бебето?

Съдържа идеалния баланс от хранителни вещества за бебето.

Лесна е за усвояване от недоразвитата храносмилателна система на бебето.
Съдържа антитела от майката, които защитават бебето от инфекции.
Съдържа растежни фактори и хормони, които подпомагат развитието на детето.

Има изключителна чистота и не създава риск от инфекции.

Намалява вероятността от стомашни разстройства и запек при детето.
Намалява риска от алергии.
Намалява риска от затлъстяване в по-късното детство.
Кърмените деца имат по-здрави зъби.

СНИМКИ: Pexels.com
СНИМКИ: Pexels.com

Предимства на кърменето за майката

Кърменето помага за по-бързото възстановяване на нормалните размери на матката и намалява кървенето, забавя възстановяването на менструацията и загубата на кръв с нея, което намалява риска от желязодефицитна анемия.
Забавя овулацията и намалява риска от ранна следваща бременност.
Кърменето помага за по- бързото възстановяване на теглото преди бременността, тъй като за образуването на кърмата се изразходва енергия, получена от мастните депа в майката.
Кърменето намалява риска от рак на гърдата, на матката и на яйчниците.
Кърменето е много по-лесно от храненето с шише, няма нужда да се приготвя мляко, да се стерилизират шишета, няма нужда бебето да чака.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ