Напишете дума/думи за търсене

6 начина да се справим с констипацията при детето

Храносмилателната система на бебетата все още се развива, а тяхната храната не е толкова богата на фибри.

На тази възраст е нормално движението на червата невинаги да е регулярно, но понякога може да забележите, че детето изглежда по-напрегнато при изхождане, а „съдържанието” на памперса е по-твърдо от обичайното. Други симптоми на констипацията са още подуто или твърдо коремче и загуба на апетит. В такава ситуация няма нужда да започвате с лекарства, защото лесно може да подобрите храносмилането на бебето по естествен път.

Ето 6 начина, които помагат за справяне с констипацията и стомашния дискомфорт при малки деца:

1. Увеличете приема на вода
Понеже голяма част от бебешките храни са течни или меки, оставаме с впечатлението, че детето поема достатъчно течности. Но ако забележите признаци на констипация, е желателно да увеличите приема на вода, като добавите четвърт до половин чаена чаша след всяко хранене.

2. Включете плодов сок
Натуралният сок от сини сливи е чудесен естествен лаксатив, а други много добри алтернативи са соковете от ябълка и круша. Бебетата обикновено харесват сладкия вкус на соковете, но за да избегнете газове, започнете бавно, като първоначално предлагате не повече от 60 мл след хранене.

3. Добавете богати на фибри храни
Бананите и ориза често присъстват в диетата на бебето, но при констипация, е добре да включите храни, които насърчават движението на червата. Това са плодове и зеленчуци като праскови, кайсии, круши, ябълки без обелка, сини сливи и броколи. Ако детето е по-голямо, може да се предложат и пълнозърнести алтернативи на паста и хляб.

4. Опитайте с гимнастика
Понякога движението на тялото допринася и за раздвижване в стомашно-чревната система. Едно от подходящите упражнения при констипация е „карането на колело”. Поставете бебето по гръб, вдигнете крачетата му и започнете да ги движите все едно кара колело.

СНИМКИ: iStock
СНИМКИ: iStock

5. Сменете бебешката храна
Ако детето се храни с бебешка формула, понякога смяната на вида, е достатъчна, за да се преодолее констипацията. Всяко дете реагира различно на съставките в продукта и е възможно организмът да толерира по-добре друга марка.

6. Масажирайте корема
Сложете бебето по гръб и поставете пръстите на ръката си върху пъпчето му. Използвайте кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, като описвате растяща спирала. Движете нежно ръката, без да прилагате силен натиск.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ