Напишете дума/думи за търсене

Кърмаческа стачка - що е то и притеснителна ли е?

Кърмаческата стачка съвсем не е рядкост. На възраст между три и осем месеца се случва бебето внезапно да откаже гърдата, то не поема зърното, не суче истински, пищи, отказва упорито майчиното мляко.

Може да има различни проявления:

Бебето отказва изобщо да суче и от двете гърди.
Бебето суче добре от едната гърда, но отказва да суче от другата.
Бебето започва да суче, но след като направи няколко сукателни движения, внезапно спира и плаче.
В периодите на бодърстването бебето отказва да засуче или спира да суче и плаче, но по време на сън суче по съвсем различен начин.
Стачката обикновено трае само няколко дена (3-5 дена), но може да продължи и седмица или повече. Важното е да запазите спокойствие и да се опитате да откриете каква е причината. Това изисква търпение и решителност от ваша страна, но напълно си заслужава усилието. Някои майки пък избират този момент, за да отбият детето, особено ако то е по-голямо от шест месеца.

Възможни причини за кърмаческата стачка са:

Боледуване. Ако бебето ви има запушен нос, настинка, инфекция на ухото или млечница в устата, сукането може да му бъде неудобно. Ако има възпаление на ухото, лежането на инфектираната страна може да бъде неудобно. Опитайте се да го кърмите изправено или във поза футболна топка, за да избегнете натиска на засегнатото ухо. Ако носът му е запушен, попитайте лекаря си за начини да го отпушите (обикновено с капване на физиологичен разтвор, носни аспиратори, овлажнител на въздуха или може да ви изпише медикамент за намаляване секрецията на носната лигавица).
Винаги, когато бебето чувства дискомфорт в устата, независимо дали от растеж на зъби или млечица, храненето с шише обикновено му е по-удобно. Не се чувствайте отхвърлена, ако то яде от шише, но отказва гърдата. Начините за сукане от шише и от гърда са съвсем различни и пиенето от шише изисква по-малко усилия и по-малко движение на устата от сукането. Това е една от причините да се предпочита друг начин на хранене на бебето с изцедена кърма по време на кърмаческата стачка пред шишето. Все пак, ако храненето от шише е единственият начин да накарате бебето си да яде по време на стачката, не се стресирайте твърде много заради това. Повечето бебета се завръщат към гърдата след като се почувстват по-добре, дори и да са нахранени няколко пъти от шише.


Промяна във вкуса на млякото. Използването на кремове и мехлеми (различни от специално създадения за кърмачки ланолин без вкус и мирис).

Използвате нов козметичен продукт като шампоан или парфюм.

Нещо различно във вашата диета (като млечни продукти или твърде много кофеин, или сте яли чесън).

Прием на витамини или лекарства.

Дошла ви е менструацията.

Спортували сте преди кърмене.

Бременна сте.
Никнене на зъби. Някои бебета отговарят на неудобството от растежа на зъбите с желание да сучат по-често, докато други отказват въобще да сучат.
Продължително отделяне от майката. Понякога бебето отказва да започне отново да суче, след като мама го е оставила за уикенда или за по-дълго.
Мастити. Количеството на млякото ви може да намалее след инфекция на гърдата и нивата на натрий да се покачат, правейки млякото солено на вкус. Това са временни проблеми, но бебето ви не знае това
Намалено количество на млякото. Това може да се дължи на големи интервали между кърменията, прекалено честото използване на шише или залъгалка или на боледуване на майката.
Силна струя на млякото, която създава проблеми на бебето със сукането и то се дави, вместо да изпитва удоволствие.
Реагиране на стрес. Прекалено силна реакция на майката при ухапване от бебето; Тежък стрес в живота ви (развод, смърт в семейството и т.н.); Стрес, причинен от братя или сестри, които си съперничат за вниманието на майката докато кърми; Промяна в обстановката (като пътуване на ново място или местене в нова къща); Тръгнали сте на работа.
Бебето е „обидено“, защото сте го оставили прекалено дълго да плаче от глад.
Бебето има проблеми със зърното.

СНИМКИ: Adobe Stock
СНИМКИ: Adobe Stock

Ето няколко препоръки за преодоляване на кърмаческа стачка:

Опитайте да кърмите, когато вашето бебе е сънливо или напълно заспало. Обикновено тези кърмения минават без проблеми и отново създават атмосфера на хармония между вас.
Кърмете в обстановка без дразнители. Обикновено 6-9-месечното бебе прави кърмаческа стачка, когато става по-осведомен за света. На тази възраст бебетата лесно се разсейват и често предпочитат да „закусят” от гърдата, вместо да седнат да се нахранят. Опитайте да кърмите на замъглена светлина, тиха стая, далече от звука на радиото или телевизора.
Посетете педиатъра, за да изключите медицинските причини (като инфекция на ухото или млечница), третирайте запушеното носле с детски капки за нос и аспирирайте.
Променете позицията при кърмене.
Кърмете в движение. Някои бебета са по-склонни да сучат, когато ги люлеете или се разхождате, отколкото да седите или да стоите неподвижно.
Създайте с вашето бебе повече контакт кожа до кожа (опитайте да кърмите без риза или в топла баня). Слинг или кенгуру може да ви помогне да държите бебето близо между опитите за кърмене.
Опитайте да елиминирате храни (кафе, шоколад, кръстоцветни зеленчуци (зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле-бел.пр.) или пикантна храна) от вашата диета, които може да дразнят бебето ви.
Ако спортувате, кърмете преди тренировка или около час и половина след нея. Прекомерното мускулно напрежение води до отделяне на млечна киселина, която преминава в млякото.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ