Напишете дума/думи за търсене

Храните, които пречат на зачеването

Пътят към забременяването трябва да бъде лек и приятен. За съжаление обаче за все повече двойки това не е така.

Независимо дали сега сте решили да започнете с опитите за бебе, или сте получили изключително разочароващата диагноза „необяснимо безплодие”, можете да предприемете една мъдра стъпка – да обърнете внимание на храната, която консумирате. Някои продукти имат негативно въздействие върху мъжката и женската репродуктивна система. Ето кои са те.

Подбирайте внимателно месото, млечните продукти и яйцата.

По правило това са основни хранителни продукти, които са полезни за човека. Трябва да се отчете обаче фактът, че днешните месо- и млеко производители в старанието си да произвеждат повече продукция, прибягват до използването на хормони, които карат животните да растат по-бързо и да стават по-големи. Тези изкуствено внесени хормони остават в месото, пренасят се в млякото и яйцата.
Някои от тези хормони имитират естрогена и, приети от хората, посредством животинските продукти, могат да „опустошат” както женската, така и мъжката репродуктивна система. Представяйки се за естроген тези вещества пречат на нормалното производство и действие на истинския естроген в човешкия организма. В допълнение е и наличието на вредни пестициди във фуражите, с които се хранят животните.

Соя

Всички сме чували за това колко полезна е соята и как тя е храна-чудо. Соята наистина има ценни хранителни качества, но когато се консумира в естественото си състояние или като тофу. За съжаление повечето соеви продукти се оказват вредни за репродуктивното здраве. Хиляди изследвания доказват т. нар соев стерилитет. Освен това консумиращите преработени соеви продукти хора имат и намалено либидо. На какво се дължи това? Подобно на хормоните в животинските продукти, имитиращи естрогена, в соята се съдържат фитоестрогени, които имат същото вредно въздействие върху репродуктивната система на човека. В допълнение, учените установяват, че соята „е замесена” в ендокринните проблеми при млади момичета и момчета, които били изложени на въздействието й още в утробата или когато са били бебета.
Поради тези опасности, избягвайте да консумирате соя и соеви продукти, ако се опитвате да забременеете, докато сте бременна или кърмите.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Подбирайте внимателно плодовете и зеленчуците за своята трапезаа

Пресните плодове и зеленчуци са най-добрата храна за човека, независимо на каква възраст е той. За съжаление, използваните химикали и пестициди при производството им, оказват вреден ефект върху сперматозоидите и яйцеклетките, както и върху развиващият се плод.

Някои пестициди и хербициди могат да възпрепрепятстват имплантирането в матката, да допринесат за ендометриоза или да причинят намалено произвоство на сперматозоиди.

Избирайте чисти и естествени храни

Ако се опитвате да заченете, обърнете внимание на опасностите, които крият храните. Подбирайте внимателно всичко в своето меню, консумирайте екологично чисти и био видове.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ