Напишете дума/думи за търсене

Плодовете, които да включите в менюто си още днес

Плодовете са богат източник на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Редовният им прием може да подобри здравословното състояние и да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак, възпаления, диабет и други.


Ето някои от най-полезните видове, които да включите в менюто си още днес.

Ябълки

Тези вкусни плодове са богати на хранителни вещества. Ябълките съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри, като пектин, хемицелулоза и целулоза. Тези вещества помагат за регулиране на кръвната захар и подпомагат добрата функция на стомашно-чревния тракт и сърцето.

Също така ябълките съдържат витамин C и полифеноли, които подкрепят организма в борбата с болестите. Редовната консумация на ябълки може да намали риска от сърдечни и неврологични заболявания, инсулт, рак и затлъстяване.


Боровинки

Ползите от консумация на боровинки
Боровинките са известни с антиоксидантните и противовъзпалителните си свойства. Те имат високо съдържание на антоцианин и флавоноид, придаващ синьо-лилавият им цвят. Тези съединения помагат на организма в борбата със свободните радикали.

Множество проучвания доказват, че високото съдържание на антоцианин в диетата може да намали риска от развитие на високо кръвно налягане, затлъстяване и някои видове рак. Други плодове с високо съдържание на антоцианин са къпини, боровинки, бъз, череши и арония.


Банани

Общоизвестен факт е, че бананите съдържат калий, но освен него те са богати и на витамин B6, B12 и магнезий. Освен това имат високо съдържание на растителни съединения, наречени полифеноли и фитостероли. Тези съединения са изключително полезни за цялостното здраве на организма. Също така тези плодове съдържат пребиотици, вид фибри, насърчаващи растежа на полезни бактерии в червата.

Зелените, неузрели банани са с по-високо съдържание на нишесте и са източник на пектин. Това носи ползи за контрола на кръвната захар и храносмилането. От друга страна узрелите банани са източник на лесно смилаеми въглехидрати, което ги прави подходящи за консумация след тренировка.

Авокадо

За разлика от другите плодове, авокадото има високо съдържание на здравословни мазнини и ниско съдържание на естествени захари. Основните съединения в него са олеинова киселина и мононенаситена мазнина, които подкрепят здравето на сърцето. Също така в авокадото има големи количества калий, фибри, витамин B6, фолат, витамин Е и К, лутеин и зеаксантин, които допринасят за здравето на очите.

Проучване от 2020 г. установява, че редовната консумация на авокадо намалява нивата на холестерола и увеличава нивата на лутеин в кръвта.

Ягоди

Ягодите са изключително вкусни и питателни плодове. Също така те са ценен източник на витамин C, фолиева киселина и манган. Растителните полифеноли в тях са мощни антиоксиданти.

Други вещества, които съдържат ягодите са антоцианини, елагитанини и проантоцианидини. Проучвания сочат, че те намаляват риска от хронични заболявания. Допълнителен плюс за ягодите е, че имат нисък гликемичен индекс, което означава, че почти не влияят на нивата на кръвната захар.

Череши

Черешите са добър източник на калий и фибри, които са от изключителна важност за сърцето и храносмилателната система. Освен това тези вкусни плодове са с високо съдържание на антиоксиданти, като антоцианини и хидроксицинамати, подпомагащи защитата на тялото от оксидативен стрес.

Други важни съединения, намиращи се в черешите, са серотонин, триптофан и мелатонин. Те поддържат доброто настроение и подобряват съня.

Диня

През лятото динята е един от най-предпочитаните плодове. Тя е богат източник на антиоксиданти, като витамин А и C, бета каротин, ликопен, калий и магнезий.

Диета с високо съдържание на ликопен спомага за намаляване на оксидативния стрес и възпаленията. Също така може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет.

Известен факт е, че динята съдържа много вода. Комбинацията от вода и калий в нея помага за хидратиране и попълване на електролитите в горещ летен ден.

Праскови

Прасковите са източник на калий, фибри, витамини А, C и Е, лутеин, зеаксантин и бета каротин. Обвивката на плода съдържа големи количества антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали в тялото.

Консумирането на цялата праскова заедно с обвивката носи най-големи ползи за здравето.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Грозде

Гроздето е изключително полезно за организма. То е богат източник на съединения, които намаляват риска от сърдечни заболявания и някои видове рак. Всички сортове грозде са полезни, но червеното и лилавото имат най-високо съдържание на антиоксиданти. Също така те произвеждат лилаво-червени пигменти, антоцианини, свързани с подобряване функцията на сърцето и мозъка.

Основните съединения в гроздето, носещи най-големи ползи за здравето, са ресвератрол, антоцианини, кафеена киселина, кверцетин, кемпферол.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ