Напишете дума/думи за търсене

Уважението към детето е също толкова важно, колкото дисциплинирането

Като всяка друга връзка, тази между родител и дете може да стане по-силна с някои навици, които лесно да бъдат включени в ежедневието ви.

Ето на какво да наблегнете.

1. Хранене заедно

Вечерята заедно е важна за здравето и развитието на децата по много изненадващи начини. Впечатляващ брой изследвания показват връзка между редовното хранене с децата и повишената вероятност от ползи за развитието, като например по-добро здраве и хранителни навици, силни умствени, емоционални и социални умения, подобрено поведение и по-добро представяне в училище.

Дори ако не можете да намерите време да вечеряте заедно всеки ден, планирайте семейни хапвания, когато и колкото можете. Ако делничните ви вечери са натоварени с късни часове в офиса или извънкласни дейности, пак можете да намерите решение, като например закуска или леко хапване заедно. Ключът е да направите семейните хранения забавни, да говорите за деня и да поддържате връзка с децата си.

2. Говорете за деня си

Подобно на времето за вечеря, времето за лягане е чудесна възможност да наваксате с децата си за деня. Можете да им зададете въпроси, които ще ги накарат да отговорят подробно, като: „Коя беше най-добрата част от деня ти днес?“ или "Кое беше най-смешното нещо, което се случи?"

След това не забравяйте да разкажете за своя и да споделите подробности като това, с което се гордеете най-много в този ден или какъв проблем може да имате и как планирате да го разрешите. Като споделяте нещо за себе си, вие показвате на детето си, че го цените като личност и се чувствате достатъчно близки, за да му се доверите. Освен това укрепвате връзката си и му показвате, че е важно за вас.

3. Играйте заедно

Един от най-добрите начини да се свържете с децата си е като се забавлявате заедно. Излезте навън и карайте велосипеди заедно или ритайте футболна топка. Или пък вземете забавна семейна настолна игра (направете я образователна, ако искате да намерите нещо, което ще ги предизвика когнитивно) и ги насърчете да работят върху добри социални умения и обноски , като например да се научат как да бъдат любезни победители или губещи, докато се забавляват.

Дейността няма толкова голямо значение, колкото фактът, че правите нещо забавно заедно. Можете да правите забавни занаяти, да готвите любими ястия, да печете лакомства заедно или дори да гледате и след това да обсъждате страхотен детски филм. Направете нещо, което харесвате и двамата и ви свързва, точно както бихте направили с вашия съпруг/а или добър приятел.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

4. Бъдете уважителни и очаквайте същото

Децата понякога могат да бъдат дразнещи и със сигурност да направят грешки. Но родителите трябва да имат предвид, че отношението с уважение е толкова важно, колкото и дисциплинирането на малчуганите. Дори детето ви да е направило нещо, което изисква да бъдете строги, можете да говорите с него по спокоен и любящ начин.

Доказано е, че викането или използването на физически наказания не само са по-малко ефективни, но могат да навредят на качеството на връзката ви с детето. Добрите обноски не трябва да са нещо, което използвате само извън дома. Напомняйте на децата да казват „моля“ и „благодаря“ и се уверете, че правите същото!

Отношението един към друг с уважение и учтивост не само ще ви сближи, но ще направи дома ви по-приятно място за живеене.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ