Напишете дума/думи за търсене

Запазените изкуствено съпружески отношения осакатяват емоционално детето

„Живея с него само заради децата!“, „Не мога да си отида, докато не пораснат децата, а с жена ми вече сме просто съквартиранти!“


Познати думи, нали? Струва ли си да поддържате ”изкуствен мир“ в семейството? Как да бъдат предпазени децата от психологически травми при развода на родителите?

Обстановката в дома, в който съпружеските отношения се запазват насила, влияе зле върху психиката на децата. Израствайки в обстановка на лъжа и взаимно раздразнение, те не могат да си представят, че може да се живее по друг начин. И когато пораснат, изпитват проблеми в общуването, трудно създават приятелски и интимни отношения. Често сменят партньорите си и бягат като от чума от семейството. Ако бракът е в задънена улица, разведете сe! Но го направете като цивилизовани хора.

1. Предупредете предварително децата за взетото решение. Дайте им възможност психологически да се подготвят за сериозната промяна. Нека дадат свои предложения за плановете след развода, обсъдете ги заедно. Вслушайте се в желанията им – с кого да живеят, кога и как да прекарват ваканциите и уикендите. Никога не нарушавайте условията, за които сте се договорили при развода, ако нямате сериозно основание.

2. Помолете децата да възприемат ситуацията и да ви подкрепят. Подберете видеокасети с класически филми на тема развод. Нека ги прегледат, да прочетат специализирана и художествена литература на сходни теми. Нека децата се постараят да погледнат на ситуацията отстрани, да я оценят и да изработят най-добрата линия на поведение за себе си и за родителите.

3. Когато съобщите за намерението си да се разведете, задължително обяснете причините, поради които бъдещият ви съвместен живот е невъзможен. Бъдете откровени и искрени – децата ще ви разберат дори и да са още малки.

4, Представете решението за развода като взето съвместно и от двамата родители. Не стоварвайте вината за разрушения брак само върху единия от съпрузите. 

5. Поддържайте у тях чувството на уважение към другия родител и никога не го осъждайте след развода в тяхно присъствие. Напротив, старайте се да изтъквате добрите страни в характера на бившия си партньор. Спомнете си добрите постъпки на половинката си. Не забравяйте, че всяка лоша дума, казана по адрес на бащата или на майката, се възприема от децата болезнено (особено ако става дума за тийнейджъри). Бъдете великодушни, избавете децата си от чувството за вина за това, че ви „предават“, обичайки човека, който ви е причинил толкова неприятности.

6. След развода се постарайте да запазите поне някои от семейните традиции. Например на рожден ден организирайте празници, интересни пътувания. Не лишавайте децата си от това удоволствие. Дори и двамата вече да сте открили щастието си с други хора, се постарайте да убедите новите членове на семейството да поддържат любимите традиции на децата ви.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Естествено, след развода животът в семейството не може да продължи по същия начин като преди. Затова ще трябва да отделяте повече внимание на децата си. Обсъждайте с тях всички проблеми, намирайте заедно решенията. Дайте им да разберат и да почувстват, че майката и бащата за тях си остават най-близките им хора.

Източник: www.verywellfamily.com

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ