Напишете дума/думи за търсене

5 причини да предлагате аспержи на детето

Аспержите са прекрасен зеленчук, който обаче в нашата кухня често се пренебрегва, а не би трябвало.

Те съдържат изключително малко калории, което ги прави чудесни за различни диети. Освен това са богати на ценни хранителни вещества, които заслужават специално място в храненето. Аспержите се предлагат в много разновидности. Най-често срещаните са зелените и белите.
Те са богат източник на витамините А, С, Е и К. Съдържат още фолиева киселина и калий, които са от голямо значение за здравето, според healthline.com. В аспержите се съдържат още изобилие от минерали, като цинк, желязо, мед, манган.
Ако се чудите как да включите аспержите в храненето, можете да го направите по много начини. Те са вкусни, когато са печени на скара, варени, приготвени на пара, печени във фурна, под формата на сосове и гарнитури, като добавка към меса и зеленчуци.


Аспержите са изключително богат източник на антиоксиданти. Тези вещества се борят с вредните влияния на свободните радикали, причиняващи увреждания в клетките и тъканите. Оксидативният стрес е една от водещите причини за поява на хронични, възпалителни заболявания, рак, пише още healthline.com. Антиоксидантите са важни, защото се борят с този ефект. Сред антиоксидантите в състава на аспержите са витамините А, Е и С, които се борят с възпаленията, стимулират регенерацията на клетките, намаляват риска от хронични заболявания и рак.
Антиоксидантите стимулират и имунната система в работата и функциите ѝ. Могат да допринесат и в борбата с вирусните инфекции. Полифенолите и флавоноидите в аспержите, включително кверцетинът, също са важна част от противовъзпалителния арсенал, който този прекрасен зеленчук притежава.

Кога мога да предложа аспержи на бебето?

Аспержите не са идеален избор за първия зеленчук на вашето бебе. Водят до отбиване и трябва да се действа внимателно. За малкия корем на бебето, който все още е в развиващите се етапи, могат да бъдат трудни за храносмилане и да предизвикат подуване и газове. Затова е разумно да предлагате аспержи след 8-ия месец и след позволение от педиатъра. И все пак - какви са ползите?


1. Подобряват имунитета
Бебетата са по-уязвими към инфекции и алергии. Аспержите подпомагат имунната система. Имат високи нива на витамин А и С, които играят важна роля в производството на имунни клетки.

2. Подобряват храносмилането
Аспержите съдържат големи количества пребиотици, които могат да подпомогнат здравето на бебето и да подобрят храносмилането. 


3. Слабително свойство
Действат като естествен диуретик, което означава, че улесняват отстраняването на допълнителни соли и течности от тялото чрез повишено уриниране. По този начин включването на аспержи в диетата на бебето може да предотврати появата на инфекции на пикочните пътища.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

4. Премахват свободните радикали
Метаболизмът на тялото генерира свободни радикали, които могат да имат отрицателно въздействие върху здравето. Аспержите съдържат глутатион, който е детоксикиращо съединение, жизненоважно за унищожаването на клетъчно увреждащите свободни радикали и поради това е от съществено значение за благосъстоянието на вашето бебе.

5. Увеличават развитието на мозъка
Богати са на фолиева киселина, която може да насърчи здравословното когнитивно развитие на вашето дете.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ