Напишете дума/думи за търсене

Как детето да се научи да брои?

Всяко дете учи нови неща с различни темпове. Това до голяма степен зависи от личните му интереси.

Някои деца харесват цветовете и бързо и лесно успяват да се ориентират кое е лилаво и кое - светлозелено. Други харесват буквите и на 2-годишна възраст могат да причетат кратки думи. Трети пък имат слабост към цифрите и от малки се научават бързо да броят. Ако искате да запознаете детето си с числата по един забавен начин, ви предлагаме 6 подхода за това.

1. Нарисувайте му цифри на пръстчетата

Децата обожават тетъра с пръсти. Те са и героите, които са най-близко и постоянно с тях. С боички за рисуване с пръсти или гримове за деца може да изпишете цифрите върху въглавничките на детските пръстчета. Разигравайте сценки, сгъвайте и разгъвайте пръстите и бройте. Така детето постоянно вижда пръстите си, цифрите и се учи да свързва числата с определена бройка.

2. Бройте хапките, които изяжда
Под формата на игра – когато вилицата с парче риба се превръща в самолет със специален товар, а лъжицата със супа във вълшебна отвара, която ще я/го направи принц/принцеса.

3. Бройте крачките, когато отивате заедно н разходка
5 до банята, 7 до входната врата, 10 до асансьора и т.н.

4. Бройте заедно зеленчуците в чинията
Ярките цветове на морковите, броколито и граха привличат детското внимание. Ако все още не сте въвели правилото – с храната не се играе, спокойно може да я използвате, за да учите цифрите от 1 до 10.

5. Нарисувайте му цифрите като животни
Разкажете му какви са особеностите на всяка от тях - опашка, клюн и коя част от цифрата изобразяват.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

6. Детски стихчета броилки

Четете детски стихчета и книжки с текстове за броене. Ритмиката и римите увличат децата и те лесно запомнят цифрите и правят асоциации.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ