Напишете дума/думи за търсене

Какъв е смисълът на семейството?

В днешни дни може често да се случи да се зачудим какъв е истинският смисъл на семейството.


Във времена, в които разводът е все по-често срещано “решение” при проблемни двойки, може би си струва да се запитаме кое наистина е важно за запазване на едни отношения. Следващата притча може би ще ви помогне да си отговорите на този въпрос.


Един човек изобщо нямал успех в създаването на семейство и това не се случвало само с него, било от поколение на поколение, в неговия род винаги имало скандали. Майка му и баща му постоянно се карали и обвинявали един друг във всички семейни проблеми.

Той израснал в атмосфера на скандали, упреци и пълно нещастие. Когато вече станал голям, решил: „При мен няма да бъде точно така. Ще бъда щастлив и в моето семейство ще има мир и любов. Ще си намеря добра и мила жена и всичко ще бъде наред“.

Той си намерил истински ангел, а не жена, но след година тя се превърнала в жестоко чудовище. В дома им също имало постоянни скандали, както в детството му. „Ужасна жена“ – мислел си той.

А тази жестока жена израснала само с майка си и баба си и като дете си мечтаела да бъде щастлива и също искала голямо задружно семейство. Когато се запознали преди години и когато започнали да излизат, тя си мислела, че той е просто принц.

Той имал толкова правилни цели. Той искал да има хубаво семейство. И тя решила да се омъжи за него без да се замисля, когато той й предложил. А след година, само след година, когато се родило първото им дете, тя разбрала, че е направила грешка. Мъжът се оказал ужасен, правел всичко погрешно, не се грижел за нея.

В далечно село живеел мъдрец, който решавал всякакви проблеми, за него разказвали чудеса: дори най-нещастните семейства започвали да живеят щастливо. И ето, в един прекрасен ден, мъжът казал на капризната си жена: „Хайде да отидем при този мъдрец, нека той ни подскаже какво да правим“.

Отново се скарали, но накрая тя се съгласила. Пътят бил дълъг и двамата се уморили от пътуването, но все пак стигнали дома на мъдреца. Когато отишли при него, и двамата си крещели един на друг: „Ти си виновна, че стана така’ – крещял умореният и раздразнен мъж. „Ти ме повлече с теб!“ – плакала жената.

Мъдрецът, усмихвайки се мълчаливо, казал: „Елате да ви покажа нещо“.

Той ги отвел в голяма стая, където имало кръгла огромна маса. На нея стояли уморени, разтревожени хора. По средата на масата имало огромна тенджера с вкусна рана, хората държали в ръцете си лъжици с много дълги дръжки.

Те достигали всеки път до храната, но не можели НИКАК да я сложат в устата си. Те просто умирали от глад в стая с голямо количество вкусна храна. Това било страховито зрелище. Младоженците разменили погледи и изплашено замълчали.

След това мъдрецът ги отвел във втора стая, уж същата, но много различна от първата. Тя била със същите размери, там също имало подобна маса и на масата имало тенджера с вкусна храна.

Около стола седяли хранещи се, здрави младоженци, които се шегували и се смеели. В ръцете им имало същите лъжици с дълги дръжки, но с тези лъжици те се хранели един друг.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Младите съпрузи благодарили на мъдреца и ти отишли вкъщи. Дълго време те ходели мълчаливо прегърнати. След като се прибрали вкъщи, минали три години.

Те живеят в мир и съгласие. Имат две момчета и в дома им винаги има радост и любов. „А мъдрецът, ах, този мъдрец“ – казват те. „Той ни показа какъв е истинският смисъл на семейството!“

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ