Напишете дума/думи за търсене

Невероятният начин, по който японците възпитават децата си

Япония може да ви изуми с много неща, но едно от тях със сигурност ще ви направи силно впечатление при посещението на тази красива страна.


Едно от нещата, които вероятно ще забележите, щом се озовете в Страната на изгряващото слънце, е невероятното разбирателство между поколенията. Сякаш японските деца никога не създават проблеми. Една от основните причини за тази идилична картина се крие в многовековната традиция, която задължава родителите да държат отрочетата си винаги до себе си.

От далечни времена японските майки са успявали едновременно да свършат ежедневните си задължения, както и да се погрижат за децата си. През изминалите векове родителите са завързвали децата около тялото си с помощта на специални колани. Докато ги разнасяли, са им говорили, обяснявали са им всичко, което правят. Това е помагало на децата да се развиват, карало ги е да се чувстват свързани с ежедневието на своето семейство още от малки. В резултат на това малчуганите са се научавали да говорят още преди да проходят.

Дори днес майките взимат децата със себе си, когато им се налага да излязат по работа – мъничето винаги е привързано към гърба или гърдите.

Обикновено едно дете в Япония прекарва първите три години от живота си вкъщи със своята майка. След това тръгва на детска година. Съществуват детски ясли, но повечето родители предпочитат да се грижат за своето поколение у дома. Освен това – не е приемливо за едно семейство да оставя децата си на техните баби и дядовци.

От най-ранна възраст едно дете в Япония се учи как да бъде внимателно към чувствата – било то към своите собствени или към тези на останалите. Обръща се внимание и към отношението му към обектите в къщата, към техните „чувства“. Така например, ако едно момче е невнимателно и счупи любимата си кола-играчка, майка му няма да го смъмри за това, че е направило беля, а ще му каже: „Виждаш ли какво направи? Тази играчка я боли!“.

В Япония на майките не се налага да понасят цялата тежест на възпитанието. Бащите с радост помагат, опитват се да прекарват колкото се може повече време с децата. Японските малчугани се обсипват постоянно с любящи прегръдки и родителско внимание. Майките и бащите избягват да им крещят, камо ли да им налагат физически наказания. В същото време японските деца изпитват искрено съжаление, когато сторят нещо, което е разстроило родителите им.

СНИМКИ: Freepik
СНИМКИ: Freepik

Още от малки на японците им се показва колко е важно да не досаждат на другите, да бъдат учтиви, да очакват другите също да имат добри обноски. В тази култура е характерно да изразиш недоволството си към дадено нещо с поглед или с интонация. Съответно – децата винаги могат да разшифроват невербалните послания на своите родители.

Не оставайте с грешно впечатление - те никога не са лишени от родителска любов и грижи! Още от малки научават основните принципи за живот в едно колективистично общество. Да, тази система се различава доста от онова, с което доста хора са свикнали. За някои дори е противоречива. Тя обаче е древна и като такава е преминала през изпитанията на времето.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ