Напишете дума/думи за търсене

Да отгледаме дете със здравословно тегло - мисия възможна!

Затлъстяването сред децата е една от сериозните теми в момента. По този повод американската уебстраница www.kidshealth.org публикува 10 златни правила, които родителите трябва да следват, ако искат децата им да живеят здравословно и да нямат проблеми с теглото.

Ето какви са те.

1. Родителите контролират „доставките“ вкъщи – те трябва внимателно да преценяват какви храни и безалкохолни напитки купуват и какви ястия и закуски сервират у дома.

2. Спрете да настоявате детето да изпразни чинията си на всяко ядене. Спрете да ходите след малчугана с филия в ръка. Децата винаги ядат колкото им се иска и спират, когато са се нахранили.

3. Започнете хранителното семейно образование, колкото се може по-рано – човек развива хранителните си предпочитания още през първите години от живота си, затова предлагайте на децата разнообразна храна, много плодове и зеленчуци.

4. Избягвайте захарните/подсладените храни и напитки – човек развива вкус към сладкото от малък и след това трудно се въздържа от сладкиши.

5. Трябва да „пренапишете“ менюто на децата си: кой е казал, че малчуганите искат само пица, хот-дог, хамбургери, пържени картофи и шоколад – вашите деца ще ви изненадат с желанието си да експериментират с много други продукти и особено със свежи плодове и зеленчуци.

6. Обикновените безалкохолни напитки също са източник на много допълнителни калории. Минералната вода, „лайт“ безалкохолните варианти и прясно изстисканите плодови сокове са много по-добър избор. Хората с диабет на всички възрасти поначало не трябва да пият обикновени безалкохолни напитки, тъй като те не само, че съдържат допълнителни калории, но повишават рязко и кръвната глюкоза.

7. Поставете сладкишите на правилното им място – не превръщайте десерта в основна причина детето ви да седне да вечеря или купуването на сладолед/шоколад/хамбургер като примамка, за да излезете с него.

8. Купуването на деликатесни месни и шоколадови изделия или воденето на малчугана в заведения за бързо хранене не е израз на любов: намерете по-добър начин да покажете на детето, че го обичате вместо да го тъпчете с мазни и висококалорични храни, които ще му създават проблеми по-късно в живота.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
9. Децата правят това, което виждат, че родителите им и всички, които ги отглеждат, вършат всеки ден. Бъдете модел за поведение за него и вие самите яжте здравословни, разнообразни и некалорични храни.

10. Никога не сервирайте чипс, пуканки и всякакви други вредни храни за ядене пред телевизора.

Не забравяйте, че детето трябва да се движи, да тича, да играе на открито с други деца, да кара колело, да плува, да ходи в планината. То трябва да изразходва енергия всеки ден - не го оставяйте да се заседява пред компютъра или пред телевизора!

А ако го научите да помага в готвенето и ако приготвяте заедно леки и здравословни гозби, много свежи зеленчукови и плодови салати, таратор и млечноплодови десерти, пилешко, телешко месо и риба на скарата, детето ви ще научи правилата на правилното хранене и ще ви е благодарно цял живот.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ