Напишете дума/думи за търсене

Сънят е важен за имунитета на децата

В детска възраст вирусните инфекции неминуемо ще са част от вашия живот, особено ако малкото посещава градина.

До училищна възраст имунната система е все още неукрепнала, детският организъм от една страна не се е „научил“ как да се справя с патогените, тъй като не е имал среща с тях, от друга - пасивният имунитет, предаден от майката на детето, вече е намалял и няма как да се разчита на тази защита.

Това, което можем да направим, е да възпитаме у детето навик редовно да мие ръцете си. Това може и да не намали честотата на настинките, но със сигурност е превенция.

Можем също да укрепим защитните сили чрез естествени имуностимуланти като чай от шипки, прополисова/клеева тинктура (ако няма установени алергии) , пробиотици. Диетата трябва да бъде богата на протеини и витамини, а времето за сън и отдих - достатъчно за възрастта на детето. Установено е, че недоспиването влияе негативно на работата на имунната система. Стресът и емоционалният дискомфорт - също. Затова, ако малчуганът се разболява по-често от обичайното, разпитайте го подробно как прекарва деня си и дали има нещо в средата и обкръжението му, което го притеснява.

Лечението обикновено е насочено към симптомите, като целта е те да бъдат облекчени. Специфично лечение на самия вирус няма и антибиотиците са абсолютно безполезни, освен ако не се е стигнало до наслагване на бактериална инфекция, като в този случай се изолира патогена и се изписва антибиотик след направена антибиограма.


Кога да заведем детето на лекар?

Ако симптомите не се повлияят в рамките на 2-3 дни или се влошават, трябва да посетите специалист. Същото важи и ако се появи задух, температурата се повиши твърде много или детето е твърде неспокойно. Наличието на налеп по сливиците обикновено води към мисълта, че има бактериална инфекция, което също налага посещение при педиатър.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ