Напишете дума/думи за търсене

Жените по майчинство могат да прехвърлят отпуск на бащите, бабите и дядовците

1088 татковци са излезли в майчинство.

Промени в платения отпуск се предлагат с изменения на Наредбата за работното време.

Предвижда се служителите в социалните услуги да имат право на удължен платен годишен отпуск.

И още - след навършване на 6-месечна възраст на детето, със съгласието на майката остатъкът от отпуската може да се ползва от бабата или дядото.

"Майката може да прехвърли отпуск на бащата, както и на някой от родителите на майката и бащата. Това е нова промяна, която конкретизира това право майката да прехвърля отпуск. Това е технически способ, който е регламентиран в наредбата", коментира адвокат Николай Стоянов в студиото на "България сутрин".

Юристът обясни какви са стъпките:

Попълва се Приложение №8, подава се при работодателя и той няма право да откаже ползването на този отпуск от страна на бащата или някой от родителите на майката и бащата. Трябва да съществуват обективни причини за отказа на работодателя. Във всеки момент майката може едностранно да поиска да продължи да ползва този отпуск.

Съответният работник може да се обърне към Инспекцията по труда. Правомощия имат и от НОИ, които също извършват проверки в такива казуси, стана ясно още от думите на адв. Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът уточни, че няма промяна в размера на отпуск, а прецизиране на работното време на специалистите, които предоставят социални услуги.

"Когато нещо се дава в повече на работника, винаги трябва да се приветства и е добро за служителите. Наболял проблем е липсата на кадри, необходими са специалисти, които все повече липсват", обърна внимание адв. Стоянов.

Той поясни, че по закон няма задължение от страна на работодателя да даде допълнителен отпуск за натрупан стаж.

При ненормирано работно време и оставане на работа след изтичане на работното време - този труд не се заплаща, а се компенсира с платен годишен отпуск не по-малко от 5 работни дни годишно. Работата в почивни дни и на официални празници трябва да се заплаща като извънреден труд, посочи още адв. Стоянов.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ